Foreningen "Ren Kyst Helgeland", med Torstein Rodahl og Jan Terje Sivertsen som foreningsledere, kom tirsdag formiddag hjem med tre kubikk søppel, etter at de og deres mannskap hadde vært ute i vel tre og en halv time.

Oppsamlingen foregikk på yttersiden av Stor-Torgnes, og sør i Torgnessundet.

Fant oljedunk

"Ren Kyst Helgeland" har som formål å være en frivilligbasert forening som rydder strandlinjen for plast og søppel.

Foreningen opererte også i fjor, da under navnet Nord-Historie.

- Vi har sett hva som skjer i verden, og tatt mer initiativ her, forteller Rodahl.

Han sier årets sesong startet i mai, og at det allerede har blitt en god del søppel samlet inn.

- I dag fant vi tre bildekk, nøter, tau og enormt med plastflasker, sier han, og viser også en dunk fylt med olje de fant på turen.

Rundt tre kubikk søppel og plast ble funnet på tirsdagens runde ved Torgnessundet. Foto: Einar Lohne Bjøru

Vil ta med skoleunger

Foreningen sier de søkte om tre og en halv million hos Miljødirektoratet i år, men fikk kun 650.000. Dermed måtte planene omstruktureres.

- Midlene går til leie av båt og bil, samt bensin og mat. Vi var heldig å få låne båten til Thon Hotell, og vi får mye hjelp hos folk som låner vekk hengere og slikt. Folk er positive til dette, og støtter opp, sier Rodahl, som sier at ingenting går til lønn.

Han sier at foreningen kommer til å søke andre steder etter flere midler.

- Vårt problem er at vi har for små båter, så vi har søkt om midler til større båt og en ATV til bruk av vinsj og frakt, utdyper han.

Foreningen har også planer fremover, skulle større båt bli tilgjengelig.

- Målet er å kunne ta med skoleunger til høsten, sier han, og forteller at han allerede har vært i Vik og holdt foredrag til 5.-7. klasse om hva foreningen driver med.

Satser på storaksjon

Rodahl forteller også om et samarbeid med organisasjonen "In the same boat", som jobber langs hele kysten med å forhindre marin forsøpling.

- De kommer tilbake hit, og vi vil ha et samarbeid om en større aksjon, sier han, og oppfordrer spesielt båtfolk om å melde seg til tjeneste.

- Får man 10-15 båter, kan man være enda flere med, forteller Rodahl, og viser til mengden de syv samlet opp denne tirsdagen.

- Dette er samlet opp på bare 500-600 meter.

- Vi må ta ansvar

Blant dagens deltagere var Silja Kibsgaard.

Hun føler på lysten til å gjøre noe med mening.

- Det er så lite som skal til, og en dag som dette er fantastisk, sier hun, og sier det gjør en forskjell hvis alle kan være med en dag eller fylle opp en pose med søppel når man går på tur.

Silja Kibsgaard med hunden Pink. Foto: Einar Lohne Bjøru

- Vi må ta ansvar, det er vi som har forsøplet, avslutter hun.