Global Dignity Day er en internasjonal markering med fokus på at alle har rett på å leve et verdig liv.

Foran publikum i auditoriet fortalte Christina Helén Høiås en historie fra da hun var i Polen,

- Vi la merke til en mann, som lå i gaten. Etter vi hadde vært å spist, lå han der fortsatt. Det var fullt av tyggis og spytt rundt ham, og han lå der helt alene i dritten, fortalte hun.

Aldri møtt et mer taknemlig menneske

Da bestemte hun seg for å hjelpe han.

- Jeg dro på butikken, og fylte opp en matvarepose med alt det jeg kunne finne. Jeg dro også på en skobutikk, og kjøpte sko til ham. Da jeg kom tilbake, la jeg et teppe over ham. Da åpnet han øynene, og begynte å gråte og takke meg. Jeg har aldri møtt noen som har vært så takknemlig i hele mitt liv.

Lisen Brønmo Næss fortalte en historie om da hun selv ble utstøtt.

- Da jeg gikk i 3. klasse flyttet jeg og familien min til Thailand, der jeg begynte på en internasjonal skole. Jeg var den eneste i klassen som var lys. De var ikke vant til å se noen som så slik ut. Jeg ble utstøtt, og de i klassen ville ikke inkludere meg. Jeg følte meg veldig alene. De sa stygge ting til meg, og jeg ville egentlig bare hjem til Norge, fortalte Næss.

Ble utstøtt

Når ting var på sitt verste, begynte det en ny jente i klassen.

- Hun hadde svensk far. Hun var lys i huden og lignet mer på meg. Jenta kunne ikke svensk, men kunne thai og engelsk. Hun inkluderte meg, og fikk meg nærmere resten av de i klassen. Vi ble bestevenninner, og hun fungerte som en tolk, slik at de andre kunne forstå hva jeg sa. Det hele endte med at hele klassen ble venner, sa hun.

Lisen Brønmo Næss, Christina Helén Høiås. Camilla Nergård Hansen, Maja Olsen og Runa Sofie Olsen delte alle sine historier i auditoriumet på Brønnøy videregående skole.

- Denne dagen er viktig, fordi det blir lagt vekt på menneskeverd. Jeg tror vi lærer mye av dette, sier Runa Sofie Olsen.