Det omforente forslaget fra Arbeiderpartiet, Venstre og Høyre i Brønnøy, som ble presentert i går, innebærer at regionen går bort fra tanken om et kommuneblokk-samarbeid.

Forslaget ble presentert etter folkemøtet om kommunereform i Sømna i går.

Regionråd, ikke regionstyre

I stedet for en kommuneblokk med et regionstyre på toppen, vil flertallet i Brønnøy nå ha et samarbeid etter vertskommuneprinsippet. Samtidig ønsker de at regionrådet fortsetter som regionens talerør mot blant annet fylke og stat. Forskjellen på det foreslåtte regionstyret og det nåværende regionrådet er i praksis at regionstyret var tiltenkt en mye sterkere politisk myndighet enn dagens regionråd.

Det presiseres i brønnøypartienes forslag at det ønskes økt og bredere interkommunalt samarbeid, blant annet på velferdstjenester. Dette skal gjøres på en slik måte at det ikke innbærer praktiske ulemper, og uten at alle funksjoner legges til Brønnøysund.

Ingen kommuneblokk uten Brønnøy

I dag møtes kommunestyrerepresentantene i alle de fem kommunestyrene på Sør-Helgeland i Brønnøysund. Mandatet for de over 80 politikerne er å vedta veien videre i kommunereform-arbeidet. De fem rådmennene i rådmannsutvalget har innstilt til at alle kommunestyrene samlet vedtar å gå videre med kommuneblokk-samarbeid, og at det underskrives en intensjonsavtale for dette.

Ap, V og H har flertall i kommunestyret i Brønnøy, og hvis medlemmene i disse partiene støtter det omforente forslaget så er rådmannsutvalgets innstilling ikke gjennomførbart. Uten flertall i regionsenter-kommunen så vil et flertallsvedtak som støtter rådmannsutvalgets intensjonsavtale for en kommuneblokk ikke kunne gjennomføres.

Dette mindre flertallet i Brønnøy velger å la seg styre av et eventuelt flertall totalt på Sør-Helgeland for rådmannsutvalgets innstilling. Varaordfører Torstein Moe (V) i Brønnøy avkrefter at dette er en mulighet.

- Slik jeg ser det, så vil ikke dette bli et felles vedtak. Hvert enkelt kommunestyre må gjøre sine vedtak. I praksis så blir det ikke slik at selv om fire kommunestyrer har flertall, så må Brønnøy være med, sier Moe.

Holder døra bittelitt på gløtt

Den andre muligheten er at flertallet i Brønnøy forkaster sitt eget forslag under dagens kommunestyremøte.

- Er medlemmene i de tre partiene samlet om forslaget, er kommuneblokk-muligheten nå død?

- Vi er samlet om vårt forslag. Men så skal man inn i et felles møte. Det vil være en egen dynamikk i møtet, så vi får se. Det grunnleggende er at alle ser behov for et samarbeid. Det det handler om nå er å finne formen på dette samarbeidet. Det kan være man finner et kompromiss. Men dette er inngangen på diskusjonen, og er det vilje hos alle så finner vi en løsning sammen, sier Moe.

Alle lokallagene i Senterpartiet på Sør-Helgeland har også kommet med et alternativt forslag, der de i praksis vil ha "business as usual" og ingen endring i kommunestruktur på Sør-Helgeland.

Tar man dette i betraktning, så ser det nå ut som om kommuneblokk-samarbeidet som ble innledet i desember i fjor er i ferd med å smuldre opp.

Rådmann Pål Trælvik i Brønnøy, som leder rådmannsutvalget, håper på videre diskusjon i dagens kommunestyremøte.

- Hvilke konsekvenser kan det få at man nå ser ut til å gå bort fra kommuneblokk, og samtidig sier nei til sammenslåing?

- Da kan man stå i fare for å fraskrive seg seg muligheten til å bli en modellkommune. Vi jobber for å få de økonomiske fordelene ved sammenslåing, uten å sammenslå. Hvis man går for en vertskommune-modell faller dette bort, sier Trælvik.

Det felles kommunestyremøtet starter kl 10.15. BAnett følger møtet.