Onsdag er det møte i kommunestyret i Brønnøy.

Akvapartner vil utvide

Én av flere saker som behandles på møtet er hvorvidt Akvapartner AS skal få utvide næringstomta si på Gårdsøya i Brønnøysund.

Søknaden går ut på at selskapet har søkt om å kjøpe tilleggsareal sørover mot og delvis innenfor sjøområdet Brønnøysund båtforening disponerer. Dette er fordi selskapet har for liten uteplass for lager av blant annet containere.

Mot Akvapartner og fra nordligste landkar til marina måles denne avstanden til cirka 30 meter, ifølge rådmannens saksfremlegg.

Rådmannen foreslår at båtforeningens disponible sjøareal i nord skal innskrenkes i en bredde på cirka fem meter, som ikke er helt i tråd med Akvapartners ønsker, men dette mener man ikke vil ha stor betydning for dem.

Det legges vekt på at Gårdsøya er et viktig satsingsområde innen sjørettet næringsutvikling, og at dette har vesentlig samfunnsmessig betydning.

«Brønnøy kommune har i så måte et overordnet tilretteleggingsansvar for at blant annet at Akvapartner AS får mulighet til å videreutvikle sin virksomhet», skriver rådmannen.

Båtforening kritisk

Da saken ble behandlet i driftsstyre II 24. januar ble rådmannens innstilling vedtatt, med tillegg om at båtforeningen skulle få komme med en uttalelse før behandling i formannskapet.

I sin uttalelse er båtforeningen negativ til tomtetildelingen til Akvapartner, siden det medfører innskrenkning av båtforeningens sjøareal. De anfører tre punkter:

  • Tomteutvidelse for Akvapartner vil komme i konflikt med etablert fortøyningsanlegg for pir 1 til Båtforeningen.

  • Tomteutvidelsen begrenser Båtforeningens muligheter til å etablere parkeringsplasser på eget område som planlagt på nordsiden av landgang til pir 1.

  • Det vil bli vanskelig å forhindre at planlagt flytebrygge til Akvapartner blir benyttet til å fortøye båter. Dette vil i så fall medføre for liten manøvreringsplass for tilflott til/fra de innerste båtplassene på nordsiden av pir 1.

Vil ivareta båtforeningens hensyn

Foto: Faksimile fra sakspapirene

I saksfremlegget omtales innvendingene som «høyst relevante», men kommunen må ifølge rådmannen gjøre en avveining mellom hensynet til den inngåtte avtalen med båtforeningen, og hensynet til næringsutvikling.

Rådmannen foreslo derfor følgende tillegg, som ble tatt med av formannskapet 7. februar:

«Før eiendommen overdras skal det inngås avtale mellom Brønnøy kommune og eier av gnr. 105/756 som ivaretar hensynet til Brønnøysund Båtforening i forhold til fortøyningsanlegg og bruk av sjøbasseng mellom pir 1 og Akvapartners anlegg.»

Nå skal saken altså gjennom endelig behandling i kommunestyret.