Onsdag vedtok et flertall i kommunestyret i Brønnøy å si nei til AkvaFutures søknad om oppdrett ved Hjartøya. Daglig leder i AkvaFuture Anders Næss har på SMS følgende kommentar til dette:

- Vi har fått mange svar gjennom denne beslutningen og tar dette til etterretning.

Legger planer på is

- Dette hadde jeg ikke trodd, sier AkvaFutures styreformann Brynjar Forbergskog.

- Brønnøy er næringsfiendtlig så det holder. Vi har hatt forskjellige planer her lokalt. De blir lagt på is, det blir neppe fokus på Brønnøy framover.

- Kommer dere fortsatt til å ha base her?

- Inntil videre, svarer Forbergskog.

Han betegner seg som "ganske oppgitt".

- Her er ikke noen reell saklig grunn til å si nei. Man kan henvise til reguleringsplanen, men den er 20 år gammel. At vår teknologi vil gå utover naturmangfoldet, er meningsløst. Den landbaserte delen påvirker ikke landskapet, et fjøs ville påvirket mer. Vi opplever det som helt utrolig at det blir nei basert på naturmangfold.  Man må jo ha evnen til å se litt lenger enn sin egen nesetipp. Det er for svakt reflektert  i rådmannens vurdering. AkvaDesign og AkvaFuture er en type teknologiselskaper som ikke har vært på Sør-Helgeland tidligere, med meget kompetente folk. Gründer Anders Næss og de øvrige ansatte har mest kompetanse i verden på denne teknologien.

Offentlig ansatte

- Har politikerne latt seg påvirke?

- Ja, det er åpenbart. Det er en generell problemstilling at for få av politikerne i Brønnøy har innblikk i næringsvirksomhet. Det er en betydelig andel offentlig ansatte blant dem. De har mer fokus på å fordele verdiene enn på å skape dem, mener Forbergskog, som framhever betydningen anlegget ville fått for sysselsettingen.

- Man kan godt mene at det går godt i Nordland, men av arbeidsstyrken er 40 prosent offentlig ansatte, 30 prosent er i privat sektor, mens 30 prosent er trygdet. Jeg er overbevist om at mange av de sistnevnte kunne tenkt seg en jobb dersom de hadde hatt mulighet til å få det. Det er viktig å utvikle næringslivet, så man har arbeidsplasser til de unge. Hvis ikke reiser de herfra. De unge er fremtiden. Vedtaket om Hjartøya gir stagnasjon og tilbakegang. Politikerne burde reflektert over hvor mange arbeidsplasser som er skapt her de siste årene. Det er lite fokus på framtiden når de gjør det slikt vedtak. Det er "museumstankegang".