Som følge av at «Kjella» er ute av drift på sambandet mellom Tjøtta og Forvik, har «Ramtind» gått ut av sambandet mellom Igerøy og Tjøtta for å ta over for «Kjella».

Dermed har Torghatten Trafikkselskaps (TTS) «Torgtind», som normalt ferdes mellom Igerøy og Horn, tatt en ekstratur til Tjøtta om dagen i perioden «Ramtind» er vekke.

Det har skapt problemer for turistnæringen på Vega.

—Respektløst

– Vi påvirkes av avbestillinger hver eneste dag, sier Jon Aga ved Vega Havhotell.

Han sier han opplever tap av omsetning som følge av ferjetrøbbelet.

– Hvis dette skal fortsette er det respektløst overfor de som driver med reiseliv på Vega. Ferjen er tilkomstmuligheten for turister, fortsetter han.

Han mener og at det er skadelig for Vegas renommè som destinasjon.

– Det er klart, ingen ønsker å stå i kø for en ferje man ikke kommer seg med. Har man planlagt turen siden januar blir man forbanna, forteller han, og sier de mottar avbestillinger på bookinger gjort før jul som følge av ferjetrøbbel.

– Vi er fullbooket allerede i januar, sier han, og legger til at juni og juli er høysesong.

Han sier han begynte å merke tapet av omsetning og avbestillinger når ferjetrøbbelet slo inn.

Aga mener de må godta uhell og tekniske problemer, men ikke at det foregår i ukevis.

– Det er helt ubegripelig at slike ting skjer i 2018, fortsetter han og sier dette er samtaleemnet for han og hans kolleger på øya.

Han sier de ikke har fått noen ytterligere forklaring, men heller ikke etterlyst noe. Nå har Aga sendt brev til TTS.

– Jeg ønsker en dialog med dem for å få svar. Når vi får avbestillinger på grunn av dette, er det alvorlig. Hver krone teller for oss her ute, og vi kan ikke miste noe på grunn av en tredjepart, avslutter Aga.

Ligner en pølsebod

Ulf Emil Rakvaag ved Vega Camping sier han merker trøbbelet ved at gjester forteller om vanskeligheter med å komme seg til og fra øya, spesielt nordfra.

– De savner informasjon. Det er ikke gitt at man skal sjekke nettsiden om ferja kommer til å gå. Nå har ikke jeg vært på ferjeleiet på Tjøtta og sett, men gjestene sier det er lite informasjon å se der, sier han.

Han sier han ikke lider av store tap, men når heller ikke maksimalt utbytte.

— Jeg har hatt noen få avbestillinger, så jeg får ikke det store fallet i omsetning. Men jeg når heller ikke toppen, sier han og legger til at han ville vært fullbooket om ferjene hadde gått som normalt.

Han retter sterk kritikk mot TTS, og mener å ta ut ferjen mellom Igerøy og Horn for å bistå ruten mellom Igerøy og Tjøtta ikke fungerer.

– I en uke har vi hatt to samband som ikke har fungert. Jeg skjønner ikke at de ikke erstatter den ene ruten med suppleringsferjen som går mellom Vennesund og Holm, sier han, men legger til at han har forståelse for at det er høy trafikk der også.

– Jeg har aldri drevet et trafikkselskap, men dette begynner å minne mer om en pølsebod, sier han.

Han sier det er frustrerende å få beskjed dag til dag, og ikke en planlagt løsning over et lengre perspektiv.

– Det er ingen forutsigbarhet. De kunne sagt at så langt de vet, blir det en gitt løsning resten av uken.

Han sier vegværingene er vant til krøll, og at det ikke kom som noen bombe at dette skjedde. Han er også forberedt på at det kan skje neste år.

– La oss heller bli overraska om det ikke blir slik, avslutter Rakvaag.

Krise

Reiselivssjef i Vega kommune, Hilde Wika, sier det ikke bare er overnattingsstedene som taper på ferjeproblematikken.

Også mat- og utleiebedrifter kjenner det på driften, og at det er en uheldig konsekvens for mange.

Hun sier det er vanskelig å sette noe tall på hva som går tapt, men med alle bedrifter lagt sammen sier hun at det er snakk om rundt 100.000 kroner i uken.

— Det er krise, vi får en del avbestillinger. I dag har vi også tur til Lånan, men vi utsetter den litt slik at man kan komme via Forvik, sier hun.

Hun mener det er synd dette skjer, og at det inntreffer hvert år.

– Det er synd at det går ut over oss når det er problemer på andre samband, forteller hun.

Hun mener det er på tide å se på materiellet hos TTS.

– Når dette skjer hvert eneste år, burde de se at de har for dårlig utstyr.

Hvis problemene vedvarer, tror hun folk til slutt ikke folk vil komme til Vega når det er så stor usikkerhet rundt transport.

Har forståelse

Administrerende direktør Stein Andre Herigstad-Olsen sier selskapet har forståelse for at folk blir frustrert, men at sommerperioden er vanskelig, da begge reserveferjene er i drift.

— Det er en prioriteringssak. Kystriksveien fra Holm til Tjøtta har langt større trafikk enn Igerøy og Tjøtta, sier han.

Når det kommer til å ta ut suppleringsferjen ved Vennesund og Holm, sier han at sambandet mellom Sømna og Bindal har åtte ganger så stor trafikk som Igerøy og Tjøtta.

– Vi har jobbet med «Kjella» hele uken, og da må det nesten bli opplysning fra dag til dag når vi prøver å finne feilene, sier han.

Herigstad-Olsen sier de har fått oppfordringer fra passasjerer angående ytterligere informasjon på ferjeleiene, og sier de må se på eventuell skilting i samarbeid med Statens Vegvesen.

Han vil ikke kommentere tallene som Wika oppgir, men sier at det er et daglig tilbud mellom Vega og Tjøtta.

– Det er mulig å komme seg til og fra Vega på forsvarlig vis. «Torgtind», som har gått den daglige turen mellom Tjøtta og Igerøy, har dobbelt så stor kapasitet enn «Ramtind».

Når det kommer til utstyr, sier han at ferjene har en regularitet på en plass mellom 99 og 99,5 prosent av avgangene.

— Tar vi bort kanselleringer grunnet værforhold, er vi nærmere hundre prosent, forklarer han.

Han opplyser at TTS vil komme med en avklaring i løpet av fredag ettermiddag.

Klokken 15.42 fredag melder selskapet at Igerøy - Tjøtta vil gå som normalt fra lørdag.