Med mye humor og litt galskap formidlet Stein Hiller Elvestad fra Nordland teater forestillingen «Kunsten å vekke døde fluer til live».

Teaterbesøk på Terråk en mandag kveld under elgjakta kunne i utgangspunktet være dårlig timing, men mellom 20 og 30 personer satte av en times tid til denne opplevelsen.

For det var en en opplevelse. Skuespiller Stein Hiller Elvestad er også en ihuga fluefisker. Han står bak manuset til denne forestillingen. Ved hjelp av egne og andres fiskeopplevelser og historier skrev han forestillingen som har Sør-Helgeland som nedslagfelt denne uka.

I kveld får Sømna besøk, onsdag blir det fluefiske i Brønnøysund, torsdag har teateret kommet til Vevelstad og på fredag avrundes besøket i vår region på Vega.

Blikk-kontakt med Troll-laksen

Han lar oss bli kjent med fluefiskeren som har dette som sin store interesse og lidenskap i livet. En lidenskap som grenser opp mot galskap i følge fiskerens kone. Derfor blir han sendt til psykolog. Der beskriver han for psykologen sine fantastiske opplevelser ved elvebredden.

Vi blir tatt med inn i en fluefiskers møte med «Troll-laksen» som er oppe og vaker og ser fiskeren inn i øynene, og vi hører nesten suset fra elva.

Han tar oss også med på fluefiskerens første fisketur som smågutt da han fikk ei kveite på sju kilo, og fisketurer senere med broren der all kommunikasjon ved elvebredden forgikk med dempet stemme.

– Og småørreten «tok». Alt dette var et mirakel for en liten gutt.

Delte ut fluer

Senere ble enhver situasjon linket opp mot fiske. Da fluefiskeren i denne forestillingen fikk kontakt med sin tilkommende kone sammenlignet han dette også med en fiskesituasjon.

– Det e di små tingan som e vektig. No va kastet gjort, å mainn kuinn berre veint på «The take».

Likedan da han skulle bli far. Det ville bli supert både å ta med sin førstefødte på fisketur og binde fluer sammen. Med mange historier, god formidling og lun humor kunne man se for seg hele historien og forstå den sterke lidenskapen. Underveis i forestillingen bandt Elvestad to fluer samtidig som han framførte monologen. De ble rundhåndet delt ut til publikum.

Å bli bitt av basillen

Psykologen som skulle hjelpe han ut av «galskapen» forsvant fra kontoret sitt etter noen møter, for som vi skjønner så kan alle kan bli bitt av fluefiskerbasillen. Men det er heller ikke så dumt et valg at en ihuga fluefisker overtar en psykologpraksis.

– Fluefiske er ikke bare  en kamp på liv og død, det er langt mere alvorlig enn som så, var Elvestads humoristiske sluttreplikk.

Publikum smilte bredt og applausen varte lenge.