For mange av oss er sommerferien et faktum, og mange planlegger eller er allerede i ferd med å reise på ferie med bilen. En tabbe mange bilturister gjør er å la bagasjen ligge igjen i bilen, og det er rene godtebutikken for tyver på jakt etter verdisaker: Dette forteller Gjensidige i en pressemelding.

Ser etter verdisaker

I fjor sommer ble det meldt om nesten 1000 innbrudd i bil til Gjensidige, og det er feriebiler som er fylt med verdisaker tyvene ser etter. Det er i de store byene og på turistattraksjoner det er størst fare for innbrudd.

- Alt for mange lar bagasje og verdisaker ligge igjen i bilen mens den står parkert, sier reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Lene Kristine Wold Hasler. Mange som besøker turistattraksjoner eller «skal bare» ha én overnatting, tenker at det ikke er nødvendig å ta bagasjen med seg.

Liseberg i særstilling

De fleste innbruddene i de store byene er om natten, eller når folk går på restaurant eller er ute på shopping. Innbruddstyvene holder ofte til ved hotellparkeringer og turistattraksjoner. Gjensidige skriver at parkeringen med vakthold eller kameraovervåking er ingen garanti.

- Ett sted peker seg klart ut. Liseberg utenfor Gøteborg. Enten du kjører egen bil eller leiebil bør du være ekstra oppmerksom her. Fornøyelsesparken er en gjenganger hvert år med mange fortvilte bileiere som har fått ruter knust, og verdisaker stjålet, sier Hasler. Ofte er tilbakemeldingen fra kunden at de trodde de var trygg fordi de sto på parkering med vakthold. Det ser dessverre ikke ut til å skremme tyvene, påpeker hun.

Man kan få redusert erstatning

Etterlater du bagasje eller verdisaker i bilen over lang tid, kan det bli betraktet som grovt uaktsomt, og erstatningen redusert ved forsikringsoppgjøret, melder Gjensidige.

- Lar du bagasje ligge igjen i bilen i mer enn 8 timer eller over natten, er det ikke sikkert du får dekket hele tapet hvis den blir stjålet. Dette gjelder selv om bagasjen ligger i rom uten innsyn, sier Hasler.

Tyveri dekkes av forsikringen, men det er en utrivelig opplevelse som ødelegger ferien til mange hvert år. Opplever man innbrudd i bilen får man gjerne også skader på selve bilen. Da er det viktig å ha forsikringen i orden, opplyser pressemeldingen.

Hasler sine syv tips for innbruddsfri bilsommer

Sørg for at gjenstander ikke ligger synlig fremme i bilen.

Legg tingene i bagasjerommet eller i hanskerommet når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper for å skjule dem virker ofte mot sin hensikt.

Ta med all bagasje hvis du forlater bilen for en lengre periode.

Lar du bagasje ligge igjen i bilen i mer enn åtte timer eller over natten, er det ikke sikkert du får dekket hele tapet hvis den blir stjålet. Dette gjelder selv om bagasjen ligger i rom uten innsyn.

Kjenn etter at dørene på bilen faktisk er låst, og se etter at alle vinduer er lukket.

De som begår innbrudd har mange ulike metoder for å ta seg inn. Enkelte ganger er folk så stresset når de forlater bilen at de rett og slett glemmer å låse bilen selv, mens andre ganger kan det være tyvene bruker distraksjonsmetoder for å få deg til å glemme det.

Unngå fornøyelsesparken første eller siste dag i ferien med fullpakket bil.

Det er biler fulle av reisegods som tyvene først og fremst er interesserte i. Hvis man pakker ut av bilen før man oppsøker de stedene man har lyst til å besøke, blir risikoen for innbrudd lavere. Har man likevel mye reisegods i bilen, bør man ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen før man forlater bilen, på mange steder holder nemlig tyvene utkikk.

Ikke la passet eller annen reisedokumentasjon ligge i bilen.

Det er ekstra kjedelig hvis reisen stopper opp fordi reisedokumentasjon, visum og/eller pass blir stjålet. Mange opplever å måtte bruke flere dager av ferien på å kontakte politi, ambassade, reiseselskap og lignende for å få ordnet nye papirer.

Politianmeld forholdet

Forsikringsselskapene har det som regel at alle tyverier skal politianmeldes på stedet. Er det helt spesielle årsaker til at dette ikke lar seg gjøre, bør man kontakte forsikringsselskapet snarest for å vite hvordan man best kan håndtere situasjonen.

Husk å sjekke forsikringen på leiebilen

Ved inngåelse av kontrakten, husk å sjekke hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen ved skade. Dette er spesielt viktig når man leier bil i utlandet.