radiosending stod det diskret at kveldsprogrammet fredag 22. juli var «siste sending!». Siden har det - med unntak av noen innslag av musikk - vært dødt på 104,5 MHz på FM-bandet.

Til neste år ville Radio Sør-Helgeland fylt 20 år. Nå ser det ikke ut for at dette vil skje. I Lotteritilsynets postlister finner man spor av en rekke mulige årsaker til at radiosatsingen nå er borte. Mangel på godkjenning for å drive radiobingo, som har vært kanalens viktigste inntektskilde siden oppstarten, er noe av det tilsynet har vært i kontakt med radioledelsen om de siste årene.

Nedleggelsen betyr at kapittelet om lokalradioer lukkes lokalt. På 80-tallet trodde man at kulturminister Lars Roar Langslets radio-frislepp i 1981 skulle gjøre nærradioene til lokale nyhetsformidlere. I starten ble de det. Men det viste seg etter hvert at inntektsgrunnlaget ikke var til stede, og de har blitt erstattet av nasjonale sendere med reklame og de brede massers musikkfavoritter på menyen.

I dette mediebildet har Radio Sør-Helgeland de siste årene vært en enslig svane, med folkelig musikkprofil og underfundig dialektprat. De som har gjort denne gratisjobben over mange år skal ha ros for innsatsen i et tøft marked, nå sist også med DAB som utfordring.

Matti Riesto