Forrige uke la Brønnøy kommune ut en melding om at Sør-Helgeland Krisesenter holder stengt fire uker fra uke 27 til og med uke 30. Det opplyses samtidig at nærmeste krisesenter i perioden er Helgeland Krisesenter i Vefsn og Nord-Trøndelag Krisesenter i Verdal.

Brudd på loven

Leder i Krisesentersekretariatet Tove Smaadahl mener Brønnøy kommune bryter loven med sin sommerstenging av krisesenteret for Sør-Helgeland.

Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet, som er en paraplyorganisasjon for krisesenter i Norge, sier hun er kjent med sommerstengingen og reagerer på dette:

—Det tilfredsstiller ikke lovens krav med tanke på døgnåpent tilbud. At det stenger, medfører brudd på krisesenter-loven, sier hun og spør seg om det ville blitt regnet som avvik hos Fylkesmannen.

Hun sier utredninger viser at større avstander gjør det vanskeligere for folk å oppsøke sentrene. Hun viser til en utredning gjort i Østfold, der det ble vurdert å gjøre om fem krisesenter til ett stort krisesenter. Utredningen viste at det ville bli færre brukere.

—Østfold har flest brukere av krisesentrene, og en klar indikasjon på grunnen til det er stor tetthet mellom sentrene, forklarer hun.

Hun sier konsekvensen av sommerstengingen er at kvinner og barn forblir i voldelige forhold.

—Det er helsefarlig og kan være livstruende. Alle har et ansvar for å beskytte barn, som er de mest sårbare vi har, avslutter hun.

—Uproblematisk

Stedfortredende leder i Barne- og familieavdelingen ved Brønnøy kommune, Kåre Johan Råbakk, sier stengningen er en del av en årlig rutinemessig ferieavvikling. Han mener brukerne påvirkes i liten grad, da det har vært stille på krisesentrene den siste tiden.

—At vi holder stengt i fire uker er det ingen dramatikk rundt. Det er ikke ukjent for befolkningen, sier Råbakk, og legger til at det er det tilbudet de fem kommunene ble enige om i utgangspunktet.

—Det ser jeg på som helt uproblematisk, sier han.

Han sier befolkningen har mulighet til å besøke krisesenter i det han omtaler som umiddelbar nærhet, i Verdal og Vefsn.

—Hva med ferievikarer?

—De som jobber på krisesentrene må ha spesifikk opplæring. Det er vanskelig med ferievikarer da, sier Råbakk.

Etter å ha blitt presentert for kritikken fra Krisesentersekretariatet, sier han på tekstmelding til avisen at Brønnøy kommune følger praksisen med stengt krisesenter i juli, en ordning de mener har fungert godt.

—Hvis en akutt krise skulle oppstå, har kommunen andre tjenester som kan bistå, skriver han.

—Krisesentersekretariatet sier dette ikke tilfredsstiller lovens krav?

—Den uttalelsen må vi vurdere nærmere. Som sagt tidligere; vi følger tidligere praksis og den har fungert godt.

—Problematisk

Leder for Sør-Helgeland krisesenter, Bente Hongbarstad, sier situasjonen ikke er optimal og peker også på lovverket.

—Det skal være åpent døgnet rundt, året rundt, sier hun.

Hun sier det er roligere tider om sommeren, og at det er vanskelig å avvikle ferie hvis man ikke kan gjøre det samtidig.

—Alternativet er å øke bemanningen, men det medfører større kostnader, sier Hongbarstad.

Hun sier det ikke tilfredsstiller lovens krav, men at sommeren samtidig er den mest skånsomme tiden å stenge på - hvis man er nødt til å stenge.

—Når kommer flest innom?

—Det varierer veldig fra år til år. Det er færre i ferier og høytider. Det var få som kom til vårt krisesenter om sommeren da vi hadde åpent, sier hun, og tror det er fordi det er vanskeligere å komme seg til krisesentrene.

—Ikke fordi de har det bedre da, men det er vanskeligere å bryte ut. De fleste holder ut i familien til vanlig hverdag begynner igjen, sier hun.

På spørsmål om Hongbarstad anser Mosjøen og Verdal for å være «i umiddelbar nærhet» så er Hongbarstad klar:

—Nei, Mosjøen og Verdal er ikke i umiddelbar nærhet når man er i en krisesituasjon, men det er de nærmeste i dagens situasjon. Tidligere var det også krisesenter i Sandnessjøen, men det ble nedlagt, forteller hun.

Om noen skulle ha akutt behov for hjelp, sier hun politiet kan være en mulighet.

—Hvis det er krise og nødvendig å komme seg ut av hjemmet umiddelbart anbefaler jeg dem å ringe politiet. De tar da ansvar for situasjonen og kan hjelpe dem med trygg transport til nærmeste krisesenter. Om det i mindre akutte tilfeller er trygt nok med offentlig transport må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Hvis man er i tvil kan man drøfte det med politi eller krisesenteret man tenker å dra til, sier hun.

Tilgjengelighet viktig

Elin Skogøy, seniorrådgiver ved voldsseksjonen hos Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, sier krisesentrene skal være et lavterskeltilbud som menn og kvinner oppsøker i vanskelige situasjoner.

—For voldsutsatte er god tilgjengelighet derfor viktig. Hvis tilbudet er for langt unna, kan det føre til at færre oppsøker krisesentrene. Kommunene er pliktige å ha et tilbud, og å henvise til andre kommuner kan være problematisk, sier Skogøy.

Når hun blir presentert for avstandene fra Sør-Helgeland til Mosjøen og Verdal, sier hun det må vurderes om dette er et reelt tilgjengelig tilbud. Hun sier erfaringer tyder på at noen krisesentre oppsøkes i større grad i ferier og høytider.

—Når krisesenteret må holde stengt i ferien, kan det være nødvendig å se nærmere på rammene kommunene gir for driften.

Det er Fylkesmannen i Nordland som skal føre tilsyn på at kommunene oppfyller loven. Merete Troli, Sosial- og vergemålsdirektør hos Fylkesmannen, sier kommunene ikke har sagt fra om stengingen, men at de heller ikke har noen meldeplikt til Fylkesmannen.

—Det er kommunen sitt ansvar å ha en forsvarlig tjeneste av tjenestene krisesenter tilbyr. Kommunen skal sørge for at krisesenter er der, sier hun, men legger til at det er rutinemessig tilsyn på krisesentrene.

- Bare tull

Smaadahl hos Krisesentersekretariatet avviser Fylkesmannens vurdering av saken.

—Det fylkesmannen sier er bare tull. Fylkesmannen har det overordnede ansvaret, sier hun, men sier også at det er kommunen som har ansvaret for å gi et godt tilbud i henhold til loven. Hun sier de har forståelse for at kommuneøkonomien er stram.

Troli svarer at Fylkesmannen i Nordland forutsetter at kommunene har sørget for et krisesentertilbud etter lovkravene i krisesenterlova, også på sommeren.

— I forbindelse med tilsynet i Brønnøy, har kommunen opplyst at de vil holde stengt i 4 uker i juli på grunn av ferieavvikling. Dette forholdet vil bli vurdert og kommentert som en del av tilsynet. Tilsynet er ikke ferdig per dags dato, sier hun.

Vil undersøke

Ordfører i Sømna, og medlem i regionrådet, Andrine Solli Oppegaard, sier hun vil se nærmere på saken rundt sommerstengingen av krisesenter.

Ordfører i Sømna, og medlem i regionrådet på Sør-Helgeland, Andrine Solli Oppegaard, sier hun har oppdaget stengingen og vil undersøke saken nærmere.

Hun sier hun ikke kjenner avtalen mellom de fem kommunene på Sør-Helgeland i detalj, men lover å se nærmere på saken og undersøke om avtalen følger lovverket.

—Hvis det er et lovkrav, må vi spørre vertskommunen Brønnøy hva dette er, sier hun.

Oppegaard sier kommunene må gå nærmere inn på temaet og se om de leverer tjenesten godt nok.

—Uansett er det viktig i vår iver etter å få budsjettene til å gå opp, at man ikke lar det ramme de svakeste i samfunnet, sier hun, og legger til at det er tøffere tider i vente for kommunene, og peker på regjeringens skattelettepolitikk.

—Rammer det krisesentrene?

—Ikke nødvendigvis krisesentrene, men det rammer jo den saken og, sier Oppegaard.

I mail til Brønnøysunds Avis sier hun at hun har sett nærmere på saken, og at det er krav om rimelig avstand.

—Vefsn og Verdal er et godt stykke unna, og avstanden kan være en fordel eller en ulempe avhengig av problemet og om det er barn involvert, skriver hun. Oppegaard viser også til at politiet kan bistå med hjelp i akutte hendelser.

—Et krisesenter har flere funksjoner, sommerstenging går definitivt utover disse tilbudene.