I år som i fjor er det Nordstrømmen og Velfjord trekkspillklubb som arrangerer distriktsmesterskap i trekkspill i Nordland i Brønnøysund. I år har klubben også fått med seg deltakere fra Trøndelag, der det ikke har vært arrangert DM de siste to årene.

Bård Graven og Ben Andre Graven var med og ledet arrangementet på samfunnshuset.

DM-sjef Bård Graven forteller at de har registrert 109 deltakere i åtte forskjellige klasser - alt fra trekkspillklubb til solister - fra Bodø i nord til Steinkjer i sør.

- Vi har musikk på programmet som spenner fra klassisk musikk og gammeldans til "Liverpool-sangen" "You'll never walk alone" og musikk fra Toto, sier Graven.

Han er godt fornøyd med frammøtet denne lørdagen.

- Under konkurransene har det vært nesten fullt inne på samfunnshuset, så vi må si oss fornøyd med det, sier DM-sjefen.

Nordstrømmen og Velfjord trekkspillklubb.

Ben Andre Graven, også fra arrangørklubben Nordstrømmen og Velfjord Trekkspillklubb, trekker fram sterke dommere som et stort pluss.

- Vi er veldig glade for å ha med oss et såpass sterkt dommerpanel med profesjonelle musikere. Det trekker nok også deltakere, sier Graven junior.

Dommerpanelet bestod av Trine Lise Vollen (f.v.), Bjarne Myrvang, Øivind Farmen, Sigmund Sæther og Pål Steinar Flakne.

For mange er det sosiale ved slike treff det viktigste. Rundt samfunnshuset stod det blant annet mange bobiler med folk som slappet av i sola mellom slagene. Hotellene i byen har også sterk representasjon fra trekkspillmiljøet denne helgen.

Malm Trekkspillklubb øver på et av øvingslokalene som var avsatt inne på videregåendeskolen.

Blant de største delegasjonene som besøker Brønnøysund for å delta på DM var Malm Trekkspillklubb fra Verran kommune noen mil nordvest for Steinkjer. Malm stilte med 19 deltakere, fra 10 til 72 år, pluss foreldre, ektefeller, venner og annet støttepersonell.

- Vi kjører egen buss, og den er nesten full. Dette er både sosialt og fint for det musikalske, sier dirigent og musikalsk leder Svein Kåre Haugen fra Malm Trekkspillklubb.

Malm stilte deltakere i fem av de åtte klassene, og mange trakk fram den fine aldersfordelingen i den trønderske delegasjonen.

Malm har hatt god rekruttering av ungdom de siste årene.

- Vi har hatt ganske god rekruttering de siste årene, noe vi er glade for. Vi prøver å få med ungdom både på trekkspill og kompinstrument og føler vi har fått til et godt miljø i lag, sier Haugen, som var glad for å få invitasjon til DM i Brønnøysund.

- Vi har ikke hatt DM i Trøndelag de siste årene, så det er veldig positivt å få komme hit.

Malm hadde med 19 deltakere fra 10 til 72 år, i tillegg til en del venner og foreldre.

Festligheter legges det også opp til. Fredagskvelden var det bli kjent-fest, blant annet med musikk fra dommerne. Lørdag blir det både premieutdeling og fest på kvelden.

- Da blir det skikkelig fest, det blir bra. Fredagskvelden er det ganske rolig, for da vet folk at de må opp tidlig på lørdag og prestere. I kveld blir det nok bra liv her, sier Ben Andre Graven.