– Bakgrunnen er trusler fremsatt mot muslimske trossamfunn, og at det i neste uke er den muslimske høytiden Eid al-fitr. Politiet er i dialog med PST om truslene, skriver fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet i en pressemelding.

Det var allerede besluttet nasjonal bevæpning under Eid-feiringen mellom 9. og 13. april. Nå er tiltaket framskyndet til å gjelde allerede fra lørdag ettermiddag.

Politiet viser til at PST i en trusselvurdering vurderer høytider og merkedager hvor mange mennesker samles, som aktuelle terrormål. Muslimske høytider er nevnt som eksempel på slike merkedager.

Mer synlig bevæpning

PST skriver i trusselvurderingen at trusselnivået i Norge ikke er endret, poengterer Politidirektoratet.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Bevæpning er et forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne, og hurtig i respons fra politiet over hele landet, sier Schjelderup.

Politiet opplyser at befolkningen kan oppleve økt tilstedeværelse av synlig og bevæpnet politi de nærmeste dagene.

Trusler mot moskeer

Tidligere lørdag ettermiddag ble det kjent at Oslo-politiet har besluttet å bevæpne seg etter at det er blitt fremmet trusler mot muslimske trossamfunn. Politiet er i dialog med PST om saken.

– Oslo politidistrikt er kjent med truslene som er angitt på et åpent nettsted. Vi jobber med å undersøke truslene, og har også tett dialog med PST, skriver operasjonsleder Sven Christian Maximilian Lie i en melding til mediene.

Truslene er rettet mot muslimske trossamfunn, opplyser operasjonsleder Øyvind Hammervold til NTB. Han sier politiet har «en god formening om hva dette går i», men er tilbakeholden med mer konkret informasjon om hvor truslene er rettet.