Familien Hashemi hentet av politiet

Kastes ut av Norge.
Nyheter

Hassan Hashemis bror Said Hashemi var på besøk hos broren i Brønnøysund da politiet søndag morgen troppet opp hjemme hos familien på Salhus. Han er tydelig preget av dramaet som utspant seg i familiens hjem denne formiddagen.

- Vi visste ingenting, sier Said.

- Barna gråt og ropte. Dette er helt forferdelig å oppleve, sir broren.

For Said er det uvisst hva som nå skjer videre med familien.

- Politiet sa bare at det ikke var noen vei utenom. De blir sendt til Oslo i dag, og så videre rett til Afghanistan, sier Said.

Hassan og Arezou Hashemi med de tre barna Shila, Peyman og Said flyktet fra Afghanistan for fem år siden, og Arezou og barna kom til Brønnøysund for to år siden. Familien mistet tidligere i år oppholdstillatelsen etter at faren ble forent med familien i Norge, og ifølge Utlendingsnemdas vedtak skulle de ha forlatt landet i februar. Samtidig har NOA (Norsk organisasjon for asylsøkere) varslet at de vil ta saken og vurdere om det er grunnlag for å begjære omgjøring av utsendingsvedtaket.

BA var til stede da familien ble hentet i dag. I flere timer var politi og ambulansepersonell inne i huset, der gardinene var dratt for vinduene. Da familien litt før klokken tolv ble ført ut av huset via verandainngangen og inn i den ventende maxi-taxien, skrek både moren og barna høylytt. Politiet ga også media som var til stede beskjed om å "ikke eskalere situasjonen" ved å holde seg på en viss avstand.

Flere naboer var møtt opp hos famililen Hashemi da det ble klart at de var i ferd med å hentes for å sendes ut av landet.

- Dette er helt meningsløst. Disse menneskene er rolige folk som det aldri har vært noe bråk med, som har flyktet fra hjemlandet sitt. De er integrert her, eldste jenta har gått ut og inn hos oss, de er eksemplariske unger. Foreldrene har vært litt mer tilbakeholdne, men også de hilser og har begynt å prate litt, sier en av Bjørn Arve Øksnes som bor nærmest familien.

Familien Hashemi, som bor i Brønnøysund, har lenge fryktet at de skulle sendes hjem til Afghanistan. BAnett har omtalt familien flere ganger tidligere.

- Det er bedre å dø i Norge enn å bli returnert til Afghanistan, sa familiefar Hassan Hashemi til BAnett etter at familien fikk den tunge beskjeden fra UNE.

Men til tross for støtte både fra kommunen og NOAS, sto politiet på dørstokken hos familien på Salhus i dag.