Per-Anton Nesjan påpeker at dette er et åpent møte i regi av Rødt Vega som finner sted på Folkets Hus på kvelden tirsdag 12. juni.

– Rødt Vega arrangerer et åpent informasjonsmøte om oppdrett i verdensarvområdet, der vi vil belyse hva UNESCO krever og få fram de konsekvenser oppdrett har i dette området. Det er ikke et folkemøte i den forstand kommunen ofte arrangerer i planprosesser. Der skal alle sider belyses. Slik vi ser det har de som er for oppdrett i verdensarven kommet rikelig frem med sine synspunkter. Det vi prøver på er å bringe frem de andre stemmene i debatten, sier lederen av Rødt Vega.

Tre innlegg

Daglig leder i Stiftelsen Vegaøyan verdensarv Rita Johansen, fylkesleder i Naturvernforbundet i Nordland Bjørn Økern og Elisabeth Olsen havaktivist og helsearbeider fra Tysfjord, utgjør panelet. Det ble også gjort et forsøk på å få en representant med tilknytning til fiskerinæringen til å stille i panelet, men dette lyktes ikke av ulike årsaker.

– Rita skal ha et helt upartisk innlegg. Hun er faglig på topp når det gjelder hva Unesco krever. Vi mener det er viktig at vi får frem kritiske stemmer. Rødt Vega er ikke imot oppdrett, men vi vil ikke ha det i verdensarvområdet. Vi vil belyse de negative sidene med oppdrett slik Riksantikvaren og Sweco påpeker, sier Nesjan og sikter til Riksantikvarens innsigelse til Kystplan Helgeland og Swecos rapport om visuell påvirkning av oppdrett i verdensarvområdet. Nesjan viser også til den visuelle forurensningen og til mer konkret miljøforurensning fra oppdrettsanlegg.

– Som i landbruket er det viktig at antibiotika brukes med varsomhet, slik at det ikke forurenser miljøet rundt, mener Nesjan.

Het potet på Facebook

De siste par årene har debatten om oppdrett i verdensarvområdet vært diskutert på en egen debattside for Vega på Facebook. Her har særlig to fronter stått steilt mot hverandre.

– Ja, det har vært debatt om dette på Facebook, men det er ikke alle som er på Facebook og vi vet at det er noen som ønsker å stille spørsmål og få svar direkte, sier Nesjan.

– Dersom det er ønskelig at folk skal få svar på sine spørsmål, hvorfor er ikke begge sider representert i panelet under møtet?

– Hvis det var kommunen som arrangerte møtet, ville dette vært rett. Ordfører har sagt at han ikke ønsker et konfrontasjonsmøte. Spørsmål som tilhengere av oppdrett måtte ha er det rikelig anledning til å stille, både på dette møtet og i andre sammenhenger. Jeg opplever at det er et behov om å få informasjon, mener lederen av Rødt Vega.

Han er uenig med tilhengerne i at det ikke er forskjell på forvaltning av et verdensarvområde og et annet område.

– Vi mener det må være strengere krav til forvaltning av verdensarvområder, sier Nesjan. Når vi har fått verdensarvstatus er ikke dette et hvilket som helst havområde.

Han understreker at det ikke vil være tema å sette reiseliv opp mot oppdrett under dette møtet. Men han mener det vil gi en helt annen opplevelse av naturen med oppdrettsanlegg i Vegaøyene enn uten.

– Et av hovedargumentene til de som er for oppdrett i Vega kommune, er  at dette skaper arbeidsplasser. Er ikke dette et viktig argument?

– Et oppdrettsanlegg gir like mange arbeidsplasser uansett hvor det ligger. Vi mener det må utredes om det er andre områder utenfor verdensarvområdet som kan brukes. Jeg mener dette burde vært prøvd ut først. Jeg føler meg sikker på at det vil komme nye søknader om oppdrettslokaliteter etter at det er kommet en avklaring om de to oppdrettssøknadene som ligger inne, mener Per-Anton Nesjan.

Ordfører Andre Møller (Ap) i Vega kommune. Foto: Hildegunn Nielsen

Ordføreren i salen

Ordfører Andre Møller (Ap) sier han skal prøve å komme på møtet for å sitte i salen. Han er usikker på om han vil ta ordet om anledningen byr seg.

– Jeg er litt i stuss på hvorfor dette møtet skal arrangeres. Nesjan er første vara til kommunestyret og har møtt på de siste kommunestyremøtene. Det er slik at når en setter "A" på et område så betyr ikke dette bare fiskeoppdrett, men også skjell, tare og tang. Det er snakk om å utnytte ressursene. Hvilken kunnskap om oppdrett og natur- og kulturverdiene har de som stiller opp i panelet, undrer ordføreren.

Vega kommune har et pågående arbeid med sin del av Kystplan Helgeland og NINA er engasjert for å lage en utredning i tråd med kravene fra Riksantikvaren og Miljødirektoratet som har kommet med innsigelser til kystplanen. Ifølge Møller er det fortsatt ikke helt avklart hva Riksantikvaren ønsker at NINA skal utrede. Nina skal komme med forslag til fremdriftsplan som det vil bli orientert om i kommunestyret på Vega 22. juni.

– Vi skal ha flere folkemøter når denne utredningen er ferdig og når administrasjonen i kommunen har klar en vurdering og anbefaling til kommunestyret. Før dette blir politisk behandlet vil det være ett eller flere folkemøter om dette, sier Møller.

Han er redd møtet i regi av Rødt Vega kun vil dreie seg om synspunkter for eller mot oppdrett i verdensarvområdet.

– Nesjan mener det er skjevfordelt hvem som har fått komme til orde med sine synspunkter i denne saken. Er du enig i at dette?

– Vi har ikke hatt debatt om dette i kommunestyret ennå, men om debatten går i lokalsamfunnet er en annen sak. Ellers har jeg ikke hatt noen diskusjon med Per-Anton om oppdrett, sier Andre Møller.