Brønnøy kommune vedtok i kommunestyremøte den 16. mai i år å selge sine aksjer i Norsk Havbrukssenter. Brønnøy Venstre ønsker å legge fram sin versjon av saken.

I november 2016 mottok Brønnøy kommune et tilbud på 360 kroner pr aksje for sine aksjer i Norsk Havbrukssenter. Brønnøy Venstre vurderte det slik at budet var priset altfor lavt samtidig som Norsk Havbrukssenter var inne i en omstilling og konsolidering det kunne være viktig for Brønnøy kommune å være med på. Brønnøy Venstre tok derfor initiativet til å beholde kommunens aksjepost og samtidig benytte forkjøpsretten for å skaffe seg flere aksjer dersom andre solgte. Dette fikk flertall i kommunestyret.

I februar 2017 brukte Brønnøy kommune sin forkjøpsrett, og kjøpte flere aksjer til kr. 400.- pr. stk, til totalt i underkant av 1 million kroner. Brønnøy Venstre vurderte det som viktig at kommunen hadde en eierandel over 10% for å være en støttende eier, og førte an i dette initiativet.

I mai 2017 mottok kommunen et utbytte fra Norsk Havbrukssenter på 1,2 millioner kroner, noe som dekket investeringen knyttet til bruk av forkjøpsrett….og vel så det.

I mars 2018 ble Brønnøy kommune invitert til å være med i aksjeutvidelse i Norsk Havbrukssenter. Brønnøy Venstre tok initiativ til å delta i denne for å beholde sin eierandel og å være med på styrke selskapet. Kursen ble satt til 500 kroner pr aksje og dette kostet kommunen i overkant av 3,4 millioner kroner. Dette ble finansiert ved bruk av inntekter fra såkalt grønn laksekonsesjon. Det ble samtidig gjort en vurdering at kommunen snart måtte ut av sin eierandel fordi en kommune ikke skal opptre som en profesjonell investor, men mer som en støttende part i en etablerings- og konsolideringsfase.

I mai 2018 fikk kommunen et nytt bud på sin aksjepost med pris på 700,- pr aksje. Prisen ble vurdert til å være tilfredsstillende, og eierforholdet burde opphøre i et selskap som går med overskudd og som er rustet for videre vekst. Som regulerende myndighet kan man risikere problemer ved saksbehandlinger i bransje eller selskap man er involvert i, og det er ikke ønskelig.

Brønnøy kommune kan med dette bokføre 15,7 millioner inn på konto i 2018, der 10 millioner er en ren gevinst. Disse midlene kan anvendes til investeringer, ikke drift, i samfunnsmessige oppgaver til glede for innbyggerne.

Det er aktører som hevder at Brønnøy kommune solgte seg for billig og for tidlig.  Brønnøy Venstre deler ikke det synet. Vi mener dette var riktig tidspunkt for å gå ut av eierskapet på. En kommune skal ikke opptre som en profesjonell investor., men bør heller delta som en etableringshjelp for aktører og initiativ som kan gagne en kommune og som en har tro på. Slik Brønnøy Venstre ser det, sitter Brønnøy kommune igjen med to betydelige gevinster; Først ved å innkassere et solid overskudd på investeringen, og dernest ved å være med på å utvikle et selskap som er robust og vil bidra til verdiskaping og vekst i kommunen i årene som kommer.

Vi ønsker Norsk Havbrukssenter lykke til videre.

Med hilsen kommunestyregruppa til Brønnøy Venstre

Torstein Moe

Per Martin Orvik

Liv-Astrid Bang

Ann Kristin Lorentsen

Dan Remi Mørk

Ketil Ingebrigtsen

Torstein Moe (Venstre) er vararordfører i Brønnøy.