Lokaliteten ved Skjåkvikodden var tidligere godkjent som oppdrettslokalitet for Aquaculture Innovation AS. Denne godkjennelsen ble trukket tilbake 4. april i år av Fiskeridirektoratet på grunn av passivitet. Denne avgjørelsen ble påklaget av selskapet som mente de kunne dokumentere at det nå forelå konkrete planer om å ta lokaliteten i bruk. Dette ble blant annet begrunnet med at det var sendt inn driftsplan for neste utsett. Klagen førte ikke frem.

Må søke på nytt

Aquaculture Innovation hadde konkrete planer for utsett av ny fisk på lokaliteten. Dette utsettet var også en del av samlokaliseringen som selskapet har med Norsk Havbrukssenter Visning AS og SinkabergHansen AS. Ifølge daglig leder av Aquaculture Innovation Rolf Nordmo har denne tilbaketrekkingen ført til at samlokaliseringen står foran en akutt situasjon i forhold til MTB på andre lokaliteter.

– Vi søker om å få godkjent lokaliteten Skjåkvikodden. Tillatelsen ble trukket tilbake av Fiskeridirektoratet ettersom lokaliteten ikke ble brukt på noen år. Den kan ikke ligge passiv i mer enn to år, og det har ikke vært mye aktivitet der de siste 12-15 årene, sier Nordmo til BAnett.

Nå har selskapet sendt en søknad og den er ute på offentlig høring i fire uker. Alle fem sektormyndigheter må også gi sin godkjennelse for videre drift.

Håper på rask avklaring

Nordmo sier han er litt oppgitt over at de må gjennom en helt ny runde før de kan sette ut fisk i anlegget.

– Hvilke konsekvenser får det for dere at dere må igjennom en ny godkjennelse?

– Det betyr at vi må vente på å sette ut fisk. Opprinnelig hadde vi planlagt å sette ut fisken i april, men forhåpentligvis får vi en ny tillatelse. At godkjennelsen ble trukket var en strek i regninga, men vi er veldig fornøyd med at sektormyndighetene viser velvilje til å gjøre en rask saksbehandling. Så gjenstår det å se hva som kommer inn av høringsinnspill, sier Nordmo og viser til at Brønnøy kommune allerede har regulert Skjåkvikodden til oppdrettsformål.

– Vi mener dette bare dreier seg om en formalitet. Hadde vi hatt aktivitet på anlegget, ville alt vært i orden nå, sier Nordmo.

Ifølge Intrafish har selskapet drøye 100.000 laks som det haster med å flytte. Dersom ikke dette skjer vil de nå MTB-taket på dagens lokalitet og fisken må slaktes ut tidligere. Dette ønsker selskapet å unngå.

Høringsfristen er satt til 9. august.