– Det blir ingen bråstopp i norsk petroleumsnæring, og det er fortsatt behov for kloke hoder. Det er trist å se at kuttene som nå gjøres igjen skremmer de unge bort fra bransjen. Nedgang i søknader til petroleumsrelaterte fag på høyskoler og universitet er dramatisk. Det er sikkert at aktiviteten på norsk sokkel kommer til å forbli høy de neste 10 årene. Da trenger vi nye kloke hoder til å erstatte oss som jobber her i dag, sa hun under presentasjon av investerings- og produksjonsprognoser, samt resultater av leting og produksjon i 2015.

Vil heller bli lærer eller sykepleier

-Vi så dramatisk nedgang i søknad til oljerelatert industri allerede ved siste samordnete opptak. Ungdommene søkte seg heller til jobber som tradisjonelt har vært oppfattet som trygge, som lærer og sykepleier, uttalte rådgiver Sturla Johansen ved Brønnøysund videregående skole til Brønnøysunds avis 12.januar i år.  Sammen med NAV, Karrieresenteret på Sør-Helgeland og Sør-Helgeland Opplæringskontor planlegger de nå yrkesmesse i Brønnøysund 28.januar i år.

Sprikende signal

Signalene om utviklingen innen offshore i nord er nå sprikende. Antall offshore-reisende over Brønnøysund lufthavn er redusert til en tredjedel siden 2013, og NAV i Brønnøy har fått et økt antall henvendelser fra offshore-ansatte som søker seg annet arbeid.  I går kom meldingen om at  Aker solutions stenger produksjonsanlegget på Strendene i Sandnessjøen midlertidig i tre år, noe som resulterer i at 40 må gå.

Oljedirektøren mener det er viktig å se mulighetene i petroleumsressursene, spesielt når det ser mørkt ut.

– Selv om statens inntekter fra olje og gass er redusert, som følge av den lave oljeprisen, er næringen fortsatt vår viktigste eksportnæring, og vil forbli det i mange år fremover, sa Nyland i følge nettstedet Petro.no  Hun la frem en faktaliste for 2015

Fakta:

* Høy leteaktivitet tross lav oljepris i 2015.

* Fortsatt mange søkere til TFO og 23. runde.

* Like mange letebrønner i 2015 som i 2014.

* Fire nye felt ble satt i produksjon i 2015.

* Fire PUDer ble godkjent i 2015.

* Oljeproduksjonen økte for andre år på rad.

* Petroleumsproduksjonen vil holde seg like høy de neste årene som i de fem foregående.

* Rekordmange brønner ble boret i fjor.

* Rekord i gassalg i 2015.

Oljedirektør Bente Nyland i oljedirektoratet synes det er trist at ungdom velger seg bort fra offshore-yrker. Foto: pressefoto