For 40. gang arrangeres Nordlandsbåtregattaen på Terråk. 17 påmeldte færinger og storbåter har klargjort riggen, trutnet båtene og gjort klar seilene til å nyte en nord-vestlig vind i Bindalsfjorden lørdag ettermiddag.

Går for seier

Blant deltakerne er fjorårets vinner i storbåt-klassen, «S/Y Bindalsfjord».

Skipper Jan Håvard Brevik forteller at han og brødrene bygde båten, med selvhugget tømmer fra Åbygda.

– Vi fikk leid et transportabelt sagbruk fra Gjøa, så fikk vi saget båtbordene klar der oppe, sier han, og forteller videre at båtbordene ble tørket ved Bindalsbruket før de endte opp i Alslia der Jan og Erling Alsli begynte å bygge båten senhøsten 2013.

– Vi hadde den klar til regattaen 2014, med storstilt utsettelse i Alslia. Det var masse folk tilstede, og NRK var der og filmet, sier han.

Han forteller videre at «Bindalsfjord» nok er den siste av sin størrelse som blir bygget i Alslia, da det ikke står noen på trappene til å videreføre båtbyggertradisjonen.

– Det har vært ei grend som har bygd båter i alle de år, men nå stopper det opp, sier han.

Konkurrent fra Vega

Båten teller ni og en halv meter, og har et mannskap på seks under årets regatta. Brevik forteller med et smil at nabobåten i havnen, eid av Robert Strand og Frode Mosling, blir den argeste konkurrenten. Han har likevel troen på at Bindalsfjord skal sørge for at seieren beholdes på Terråk.

– Det er en kjempeartig båt å seile. Den er håndterbar alene også, spesielt med en jevn vind som denne, sier han, og avslutter med at været er helt perfekt for kappsegling.

– Det er kjempevind. Nord-vest, og det passer bra her inne.

Forventer 800 innbetalte

Kenneth Wermundsen sier regatta-helgen startet fredag kveld med pub-kveld med quiz og musikk.

– Det var veldig bra i går, og på festen ble det fullt i teltet. Vi var litt bekymret, for det var litt kjølig, men vi regner med det var mellom 250-300 personer der. Det var stappfullt, sier han.

Wermundsen forventer flere på festen i kveld.

– Vi forventer det dobbelte. Håper rundt 500-600. Det er målet, da greier vi opp mot tusen, som er ønskelig. Men 800 har vært det vanlige fordelt på disse to dagene, sier han.

Lørdagen skal seilingen være i fokus. Startskuddet gikk klokken 12 for roing, og klokken 13 for seiling.

Han mener og at vinden lover godt.

– Det er helt supert. Det er en liten trekk, nok til at folk som ser på ikke fryser, og nok til at det er vind i seilene, sier han.

Resten av dagen skal det være boder ved havna, samt mulighet for turer med Eliasbåten for ungene.  I tillegg er det sykkelløpet «Tour de Terråk» for ungene, der de stiller med trehjulssykkel og sparkesykkel.