Psykisk syk brønnøykvinne lå død i tre uker

Kun fulgt opp av vaktmester, ifølge NRK Brennpunkt.

Rolf Arve Wold prøver i Brennpunkt-programmet å finne ut hva som skjedde med søsteren Anne. 

Nyheter

NRK har nå lagt ut Brennpunkt-programmet «Mysteriet søsteren min» på nett-TV. Det handler om Anne Wold, som ble funnet død i sin kommunale leilighet.

Var psykisk syk

Der hadde hun ifølge programmet ligget død i tre uker. Kun vaktmesteren hadde fulgt henne opp de siste fire årene. Anne Wold hadde vært alvorlig psykisk syk i 20 år. Hun isolerte seg fra andre mennesker, også familien.

– Veldferdsstaten gjelder ikke for alle. Og hun er ikke alene, dessverre, sier Rolf Arve Wold til NRK. Selv ble han, i likhet med alle andre, avvist av søsteren da hun ble syk. Hun ville ikke ha noen hjelp.

Rolf Arve forteller i programmet om en fin oppvekst med lillesøster, og Annes venninne fra gymnasdagene forteller om en jente som var livlig og trivelig å være sammen med.

– Hun var ikke annerledes enn oss andre, sier Randi Maasø Estensen i programmet.

Men sakte, men sikkert trakk Anne seg tilbake fra andre. Hun levde uten TV, radio, telefon og postkasse. De første tegnene kom etter et studieopphold i Afrika, hvor hun skal ha vært smittet av malaria. Både sykdommen og medisinen mot den kan bidra til å utløse psykisk sykdom. Om det var slik for Anne, får man aldri svar på.

Tvangsinnlagt

En legejournal fra tidlig på 2000-tallet, når hun har flyttet hjem til Brønnøysund, viser at hun begynte å bli psykisk syk. I 2005 blir hun tvangsinnlagt ved Nordland psykiatriske sykehus i Bodø.

Brennpunkt-programmet avdekker at sykehuset ikke finner Anne Wolds epikrise (journal). Sykehuset kan i dag ikke si hvorfor, og beklager dette. Legen i 2005 mener at hun ikke har en alvorlig sinnslidelse, og hun får dermed skrive seg selv ut kort tid etter.

I årene framover vurderer fagfolk Anne som «samtykkekompetent». Dermed får hun ikke hjelp, fordi hun ikke vil ha det. Rolf Arve Wold stiller spørsmål ved at hun ble vurdert som i stand til å ta vare på seg selv.

– Neppe en god oppfølging

I programmet kommer det fram av Nav hadde stoppet utbetalingene til Anne Wold 2,5 år før hun døde. Da hadde kontakten med det offentlige og andre mennesker gjennom flere år blitt stadig mindre. Nav stoppet trygden på grunn av manglende opplysninger - de visste ikke hvor hun bodde. Nav sier de ikke kan kommentere saken på grunn av Anne Wolds personvern.

I slutten av november 2018 slutter all aktivitet på Anne Wolds bankkonto. Rundt et halvt år etter blir hun funnet død i leiligheten sin, alvorlig undervektig. En nabo forteller i programmet at hun kjente lukt i leiligheten sin. Da politiet kom og tok seg inn i leiligheten til Anne Wold fant de henne død, sterkt undervektig og uten mat i magesekken. Kjøleskap og fryser var tomme.

– Dette har stort sett vært overlatt direkte til vaktmesterne. Og det er neppe en god oppfølging av psykisk syke personer, erkjenner brønnøyrådmann Helge Thorsen i programmet.

Nevner Rop-saken

På vegne av Brønnøy kommune sier rådmann Helge Thorsen at dokumentasjonen sier at Brønnøy kommune neppe har gjort det kommunen er lovpålagt å gjøre etter 2015.

Han har ikke funnet dokumentasjon på den lovpålagte oppfølgingen av psykisk syke.

Thorsen kommer i programmet inn på omorganiseringen av Rop i Brønnøy. Han sier det er gjort forsøk på å rydde i et system hvor en del psykiske personer ifølge ham har blitt kasteballer mellom ulike tjenester og ansvarsområder.

– Det er gjort noen forsøk på å rydde opp i det nylig. Det førte dessverre til fryktelig mye støy, sier Thorsen, som i slutten av programmet sier at han i dagens situasjon er usikker på om Brønnøy kommune leverer forsvarlige tjenester til psykisk syke.


Her er programmet lagt ut på NRK nett-TV.

Her er NRKs sak om Anne Wold.