Krigsseiler fikk medaljer

Edvard Lilleheil (98) fikk onsdag to medaljer for sin innsats under krigen.
Nyheter

Edvard Lilleheil fra Bindal har opplevd og overvunnet mer enn de fleste kan forestille seg. Han ble sjømann som 15-åring, da han først dro ut med Hurtigruta og etter hvert ble med internasjonale skip som hørte til under Nortraship, organisasjonen som administrerte den norske handelsflåten utenfor tyskkontrollerte områder under krigen.

I løpet av krigen var han med mange konvoier over Atlanteren som fraktet olje og bensin fra USA til Europa. Han har opplevd å bli torpedert tre ganger - to ganger i Atlanterhavet - og har måttet tilbringe 37 dager i livbåt. I dag er Lilleheil én av femten norske krigsseilere som fortsatt er i live.

Merk: Saken er rettet  23.7.20 etter informasjon fra Lilleheils barn, som sier han tilbragte 37 døgn i livbåt. Red. amm

Rørende seremoni

Flankert av nærmeste familie mottok Lilleheil onsdag to medaljer fra stiftelsen Convoy Cup i Halifax i Canada. Organisasjonen jobber med å spore opp og hedre krigsseilerne rundt om i verden. Han ble tildelt Convoy Cup- og Camp Norway-medaljene. Fra før har bindalingen fått Krigsmedaljen, St. Olavsmedaljen med ekegren og Haakon VIIs Frihetsmedalje. Alle utmerkelsene er blitt donert til Helgeland Museum i Bindal.

Det er ikke uten grunn både Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt har uttalt at "Den norske handelsflåten var verdt mer enn én million soldater" og at uten krigsseilerne kunne vi like godt kapitulert. Dette sier alt om den enorme innsatsen til den norske handelsflåte under siste krig.

Dårlig behandling

Historien om de norske krigsseilerne er dramatisk og urettferdig. Seilerne fikk ikke den anerkjennelsen de fortjente etter å ha vært helt avgjørende for at vi har den friheten vi har i Norge i dag.

Lilleheil har tidligere fortalt om ettervirkningene av krigen til BA. Han har slitt med posttraumatisk stressyndrom, angst og søvnløshet. Dette har vært store problemer for flere krigsseilere etter 1945.

- Behandlingen av oss sjøfolk var forferdelig, vi fikk ingen hjelp. Mange klarte ikke møtet med hjemlandet og tydde til alkohol eller selvmord, fortalte han.

Brønnøyordfører Eilif Trælnes hadde æren av å lede seremonien og å overrekke medaljene til 98-åringen.

- Han burde blitt hedret for lenge siden. Det er umulig å beskrive den innsatsen han har gjort for landet vårt og det er bra det endelig er blitt mer fokus på krigsseilerne våre, sier Trælnes.


Her kan du lese intervjuet Oddbjørn Hauglund gjorde med Edvard Lilleheil i 2014.