Torghatten-selskap døpte fem nye ferjer mens de var i drift

Torghatten Nords nye ferjer på E39-samband på Vestlandet var i rute mens de ble døpt.

Alle gudmødrene flankert av Roger Granheim, konsernsjef i Torghatten ASA og Torkild Torkildsen, administrerende direktør i Torghatten Nord.  Foto: Torghatten Nord

Nyheter

Onsdag ble alle de fem nye ferjene i sambandet Halhjem-Sandvikvåg døpt samtidig som de gikk i normal rute. Dette har aldri skjedd før, ifølge selskapet. Sambandet er på E39 mellom Os og Fitjar kommuner i Hordaland.

– Dette har vært en stor dag for selskapet, og det har vært en stor dag for alle som er avhengig av dette sambandet, sier administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord i en pressemelding.

Selskapet overtok sambandet 1. januar i år, og overgangen har ikke vært ukomplisert. De første ukene hadde Torghatten Nord en rekke innstillinger, og bruk av ferjer som ble bygget for å gå på Bastøysambandet i Oslofjorden ble da pekt på som en problemstilling.

De første nye ferjene ble tatt i bruk i vår.


Torghatten Nord overtar nye ferjer til Halhjem-Sandvikvåg

Selskapet har hatt problemer etter at de overtok sambandet ved nyttår.


Roser de ansatte

– Vi er kommet for å bli. Det er viktig for oss å bidra til at sambandet fungerer hver dag, hele året. For samarbeidet i næringslivet i Hordaland og Rogaland er dette sambandet også en livsnerve. E39 er en del av sentralnervesystemet her. Da er vår jobb å sikre at forbindelsen til enhver tid fungerer, sier Torkildsen i pressemeldingen, som også kommenterer problemene.

– Etter noen oppstartproblemer har de ansatte på ferjene gjort en formidabel innsats med å sikre kontinuerlig drift. De har stått på langt ut over hva vi kan forlange, og det viser at dette er solide sjøfolk, sier Torkildsen.

Stolte gudmødre

På løpende bånd sto gudmødrene klare for å døpe båtene. Påtroppende ordfører i Bjørnafjorden kommune, Trine Lindborg, er svært fornøyd med de nye ferjene.

– Det er særdeles viktig at dette sambandet fungerer slik at vi kan opprettholde samfunnsstrukturen i kommunene rundt Bjørnafjorden. Vi ser at dette ikke bare er viktig i et samferdselperspektiv, men viktig for hele Vestlandet, sier hun.

Glede over nybygg

Ferjene «Flatøy», «Færøy», «Huftarøy», «Samnøy» og «Lysøy» er nå høytidelig døpt, og alle gudmødrene ønsket skipene hell og lykke i de farvannene de skal seile i. Ferjene har fått navn etter øyer i kommunene Tysnes, Fitjar, Austevoll, Fusa og Os.

Salongen i de nye ferjene har store panoramavinduer og kafé. Det er også eget lekerom for barn.

Statens vegvesen har stilt klimakrav i anbudet, og ferjene drives med en kombinasjon av batteri og naturgass (LNG).