Melkebønder ble hedret for over 9.000 dager med god fjøsdrift

Brit og Sigmund Byberg fra Sømna og Brit og Ottar Flostrand fra Brønnøy har mottatt Mjølkespannet.
Nyheter

Utdelingen fant sted under en høytidelig markering på Lillestrøm i tirsdag kveld i forkant av TINEs årsmøte, melder det produsenteide samvirkeselskapet.

Mjølkespannet er en hederspris som blir utdelt til melkeprodusenter som har levert elitemelk i sammenhengende 25 år. Fortsatt blir Sølvtina utdelt til melkeprodusenter som har levert elitemelk i sammenhengende 15 år.


Elitemelk
  • Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få. Melka blir målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall, bakterienivå og frie fettsyrer. Melka må også være fri for medisinrester og dette blir kontrollert ved hver melkehenting.
  • For å sikre god melk i butikken tester TINE kvaliteten på melka åtte ganger gjennom hele verdikjeden fra fjøset og fram til butikk.
  • Bonden mottar ekstra tillegg i prisen for melka dersom den tilfredsstiller krava til elitemelk.
  • I 2018 ble 95,5% av melka klassifisert som Elitemelk.
 

Ikke en eneste glipp

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir kategorisert som «elitemelk».

- Melka blir blant annet analysert for celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygienisk standard og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må selvsagt være fri for medisinrester, og dette blir kontrollert ved hver eneste melkehenting, skriver TINE.

Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 25 år, blir hedret med Mjølkespannet.

Kvalitet og grundighet

TINEs styreleder Trond Reierstad og konsernsjef Gunnar Hovland stod for utdelinga på Lillestrøm tirsdag kveld 9. april. Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for melka, og over 9.100 dager med god fjøsdrift må til for å kunne motta det eksklusive Mjølkespannet i sølv.

Styreleder Trond Reierstad er stolt over hvor dyktige og grundige mottakerne av Mjølkespannet er. Bak prestasjonene ligger yrkesstolthet, gode hygienerutiner og grundig planlegging og oppfølging av alle deler av gardsdrifta, med stor vekt på å ta vare på dyra på beste måte.

– Høy kvalitet er det beste konkurransefortrinnet norsk melkeproduksjon har i konkurransen med utenlandske aktører. I løpet av de siste årene har andelen elitemelk økt jevnt. Det betyr at norske forbrukere får melk i verdensklasse, sier Trond Reierstad.Næringspris til mønsterbønder

Brit og Ottar Flostrand fikk Brønnøy kommunes næringsprisNy pris til superbønder

I fjor fikk Brit og Ottar Flostrand Tines høyeste utmerkelse for levering av melk. Nå har gårdbrukerparet fra Kråknes i Brønnøy vunnet Nordland landbruksselskaps pris for veldrevet melkeproduksjon.