Tar båten til Arendal for å lære eliten om fiske

Fiskebåtreder Lars Einar Sandtorv vil lære opp Oslo-eliten.

Reder Lars Einar Sandtorv og daglig leder i pelagisk forening Mariann Frantsen drar til Arendalsuka med den høyteknologiske ringnotsnurperen Brennholm.  Foto: Anders Nyland

Nyheter

Mandag starter Arendalsuka, som kaller seg Norges største politiske møteplass. I en liten uke samles politikere, PR-rådgivere og eksperter til foredrag, debatter og mye annet.

Ringnotsnurper

Men i år blir det ikke bare cruisebåter i havna. I en pressemelding (som før øvrig er sendt ut av PR-byrået Geelmuyden Kiese) skriver fiskebåtreder-organisasjonen Pelagisk forening at fiskere fra Nord-Norge til Vestlandet er lei av å bli oversett av Oslo-eliten. Mandag ankommer de derfor Arendal med ringnotsnurperen Brennholm for å sette fiskeriene på kartet.

- En slik fiskebåt har de nok aldri sett før. De blir nok overrasket når de kommer om bord i båten og ser hvor høyteknologisk næringen vår har blitt, sier Lars Einar Sandtorv, fiskebåtreder på Brennholm, i en pressemelding. Han har vært på sjøen siden han var 13 år.

Sildefest

Fiskeren reiser til Arendalsuka med fiskebåtreder-organisasjonen Pelagisk Forening.

– Vi har levd av fisk i tusenvis av år i dette landet og er en av verdens fremste sjømatnasjoner. Likevel er fiskeri noe for de spesielt interesserte. Det må vi få en slutt på. Fiskeri er høyst relevant for alle som bryr seg om norsk verdiskaping og velferd, sier Mariann Frantsen, daglig leder i Pelagisk Forening.

Onsdag 15. august inviterer de hele Arendal til sildefest på båten med fiskeriminister Per Sandberg.

Frykter ensidige liberaliseringer

Pelagisk Forening er bekymret over liberaliseringspresset i fiskerinæringen.

- Store aktører i næringen jobber for storslått liberalisering, som vil samle de norske fiskekvotene på få fartøy. Det vil ødelegge for lokalt næringsliv og innovasjon langs hele kysten, uttrykker Frantsen.

- Vi vil kjempe for en mangfoldig og lokalt forankret fiskeflåte langs hele den norske kysten også i fremtiden. De små sjarkene utfyller de store fiskebåtene. Dette skal vi vise beslutningstakere i Oslo på Brennholm, uttaler Mariann Frantsen.