Vega-hytte i NRK-program

- En av de mest imponerende plassene jeg har vært på, sier den engelske programlederen.

Arkitekt Erik Kolman Janouch (t.v.) og hytteeier (blant tre søsken) Alexander Mørk-Eidem.  Foto: Ake E:son Lindman

Alexander Mørk-Eidem (t.v.) er teaterregissør i Stockholm, hvor hytta er tegnet. Her har han inkorportert Skavlan i en Peer Gynt-oppsetning. 

Nyheter

Onsdag kveld viste NRK første episode i andre sesong av den britiske dokumentarserien "Heftige hus". Du finner programmet på nett-tv her.

Bygninger i tøft klima

- Noen hus går inn i omgivelsene sine på spektakulære vis. Unik arkitektur og dramatisk design er stikkord når vi drar for å se heftige hus inni fjellknauser, dypt i skogen og gjemt under bakken, heter det i programomtalen.

Episoden er viet norsk arkitektur som må "spille på lag med et tøft klima". Blant bygningene seerne får oppleve er Mørk-Eidem-søsknenes hytte på Vega, tegnet av Kolman Boye Architects i Stockholm.

For tre søsken

Brønnøysunds Avis skrev om hytta på Skjåneset på Eidem i februar 2016. Erik Kolman Janouch i Kolman Boye Architects i Stockholm fikk i oppgave å bygge en værbestandig hytte med tre soverom til søsknene i familien Mørk-Eidem. Sammen med kollega Victor Boye Julebäk lot han seg inspirere av naustene i nærområdet. Kledningen er i oljet lerk.

-  Slik hytta ligger, så kommer det salt fra havet på lerken. Det impregnerer treet og holder mikroorganismer borte, forklarte Janouch.

Hytta er omtalt i arkitektmagasiner og -blogger og trekker til seg arkitektinteresserte turister fra hele verden.