Leder for Kvaløye Kulturlag Kjell Ove Johansen forteller at galleripraten de arrangerte med Roy Jacobsen ble en stor suksess. Med et nærmest fullt lokale fikk tilskuere anledningen til å komme nært innpå den prisvinnende forfatteren med slekt fra Helgelandskysten.

Kjenner Helgeland

Galleripraten omhandlet kunsten, livet og samtida sett fra Jacobsen sitt perspektiv. Publikum fikk et nærmere innblikk i forfatterens liv. Han fortalte om sin oppvekst og bakgrunnen for litteraturen han har skrevet. Praten hadde også to gjennomgående hovedtemaer, researcharbeidet til Jacobsen og hans essay «På randen av Vigeland» publisert i «Det felles eide» av Eivind Hofstad Evjemo.

Jacobsen startet med å fortelle om sin barndom og hvordan han sommerferierte med familien sin på Dønna. Feriene var nærmest arbeidsleirer, ifølge Jacobsen, men de ga en nær og god tilknytning til Helgeland. Den er tydelig både i gjennombruddsromanen Seierherrene og i den nye og suksessrike "Barrøytrilogien".

Kom tilbake

Samtalen går videre til Jacobsens essay «På randen av Vigeland», og han begynner å fortelle om når han sammen med sin far og søster ofte besøkte Vigelandsparken da han var yngre. Grunnen var at moren besøkte det han i senere tid, etter morens død, fikk vite var en psykiater.

- Hvorfor kommer du til Kvaløya?

- Jeg reiser mye, og var på Kvaløya for to år siden. Jeg fikk en så god opplevelse at da de spurte meg om å komme igjen, takket jeg umiddelbart ja, forteller Roy Jacobsen til BA.

Han er opptatt av kystkultur og optimistisk på kystens vegne.

-  Det er viktig å fremme kystens interesser og havets plass i landets økonomi. Norge er et bondeland, men det er ikke der inntektene kommer fra, mener forfatteren.

Kvaløye Kulturlag arrangerte også en innsamling for å få forfatter Julius Sundsvik sitt verk "Slitets folk" fra 1940 til å bli utgitt på lydbok. Etter all støtten og interessen fra publikum ser Kjell Ove Johansen positivt på at prosjektet gjennomføres.

Galleriet på Kvaløya ble nesten fullt da forfatter Roy Jacobsen skulle være med på en galleriprat. Foto: Alexander Szewczyk