BAnett meldte i helgen om at tre båtførere i Herøy hadde blåst til lovlig promille - altså under 0,8 i promille, som er grensen på sjøen.

Lovlig promille

Mandag tar politiet opp spørsmålet i en pressemelding.

– Natt til søndag kontrollerte vi et lite utvalg båtførere i fritidsbåter på Helgelandskysten. Tre båter i Herøy ble kontrollerte og i alle tre var fører beruset. Førerne ble alle målt til å ha promille like under promillegrensen, som er 0,8 på sjøen, sier politioverbetjent Geir Roger Flatøy som er sjøkoordinator for Nordland politidistrikt.

Stakk av

Verre var det med en annen båtfører.

– En båtfører valgte å stikke av fra politiet. Patruljen lette etter denne, men avsluttet etter noe tid. Politiet kjenner identiteten til båtfører og passasjeren som var med. Politiet vil ta kontakt med vedkommende båtfører i løpet av de nærmeste dagene, sier Flatøy.

Måtte stanse beruset gjeng

Dessuten måtte politiet gripe inn for å unngå at beruset gjeng la ut på sjøen.

– I tillegg fikk politiet melding om en gjeng som var på vei ut i fritidsbåt fra Sandnessjøen. Samtlige ombord skal ha vært overstadig beruset. Politiet formante disse om å ikke dra ut på sjøen, sier politioverbetjenten.

Skuffet

Han er skuffet over dette. Politiet gikk fredag ut i Helgelands Blad og advarte mot rus i båt.

– Dette opplever vi etter at man gikk før helga ut i media og advarte på det sterkeste mot bruk av alkohol på sjøen. Hittil i år har flere mistet livet på sjøen enn i trafikken, - og når man tar i betraktning hvor mange flere som ferdes i trafikken på land, er statistikken skremmende. Vi kommer til å gjøre hva vi kan for at folk som ferdes på sjøen ikke utsetter seg selv og andre for fare. Men politiet alene kan ikke endre holdninger og adferd. Her må flere ta tak, sier Flatøy.