Det ble klart etter at Bønå Gård opplyser at de trekker seg som hovedarrangør, en rolle de har hatt etter at Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF) trakk seg ut for noen år siden.

- Det har vært litt frem og tilbake, og vi startet uten å ha tenkt nøye gjennom hva det innebærer, forteller Ole Arnold Bønå fra Bønå Gård. Han sier Bønå Gård ikke lenger kan stå ansvarlig for marsjen, da de mangler tid og mulighet.

- Vi bruker en masse tid på å organisere dette, og man står med et stort sikkerhetsansvar. Nå er det bare meg igjen, sier han og legger til at marsjen kommer i tillegg til andre beskjeftigelser, som gårdsdrift, turisme og gårdsopplevelser.

Nye arrangører?

Siden 1984 har det vært mulig å gå minnesmarsjen mellom Eitrådalen i Vefsn og Austerfjorden i Vevelstad. Sjøbergmarsjens formål har vært å minne om innsatsen og menneskene som mistet livet under våpentransportene på Helgeland under andre verdenskrig.

Bønå legger til at marsjen går rundt økonomisk, og at det ikke er deltakere det står på.

- Den gir ikke minus, men heller ikke pluss. Det er mange som vil gå, og vi har hatt stor hjelp hos sponsorer, noe vi er veldig glad for. Vevelstad kommune har vært veldig behjelpelig, sier han.

Hvis noen skulle ønske å arrangere marsjen, sier Bønå de vil være behjelpelig med informasjon og støtte på Vistenfjord-siden.

- Det går greit å arrangere dette, det må bare være en gjeng som er interessert og villig.

Trist

Tidligere pådriver for marsjen, Olaf Anton Marken, sier det er trist og leit arrangementet nå står i fare. Han ble kjent med at Bønå trekker seg ut tidligere i vår.

Han gir likevel ikke opp håpet. Marken arrangerte marsjen i 2008 og 2009, i samarbeid med Norske Reserveoffiserers Forbund.

Denne gang snakker han som privatperson.

- Jeg og Magnar Solbakk har utvekslet noen SMS-er der vi skal se på mulighetene for å få til en slags gjennomføring, sier Marken, som selv har gått 18 ganger.

- Vi vet ikke hvor mange som er med på en videre drift, men det er mange som uttrykker at det er trist det ikke blir arrangert. TTS har tidligere støttet oss med gunstig pris på transport, og hvis det er lokale aktører som ønsker å beholde marsjen, er det nå de må hive seg på. Toget er i ferd ved å gå, sier han, og legger til at marsjen har gitt en stor verdi i å opplyse om den sterke historien til ungdommer og andre.

- Det var en gjeng som la ned mye arbeid og stor risiko for å få et fritt land igjen.

Brønnøysunds Avis har ikke kommet i kontakt med Magnar Solbakk for en kommentar på nåværende tidspunkt.