I 1869 kom det et ektepar fra Velfjord til Vega, og de slo seg ned på en husmannsplass på Vegstein Nedre. De hadde med seg sønnene Alexander Immanuel, Eldor Simon og Johan Alexander som var 10, 11 og 14 år gamle. Kona het Aletha Johanna Eliasdatter og mannen Johan Mikael Jørgensen. På husmannsplassen hadde de ei ku og tre sauer. I tillegg dyrket de havre og poteter. Husmannsplassen lå i ei lun vik og det var kort vei til fiskeplassene, og mannen drev fiske i tillegg til gårdsarbeid på husmannsplassen og pliktarbeid på storgården.

Det var dårlige tider i 1860-årene, med lange og strenge vintre og mange valgte å reise til Amerika i disse årene. De vanskelige forholdene var muligens årsaken til at Aletha og mannen flyttet til en husmannsplass ved havet på Vega. Selv om de kom fra gården Axelberg (Julsaunet), der de hadde en hest, åtte storkveg, seks sauer og hvor de dyrket bygg, havre og poteter, var det kanskje lettere for dem å skaffe seg mat og brødfø familien ute ved havet. Storsilda var kommet for fullt lenger nord på Helgeland i disse årene, så utsiktene til et godt fiske var til stede.

Livet ved kysten ble nok ikke slik som Aletha og Johan hadde drømt om. Knapt et år etter at de kom til Vega, forsvant mannen Johan Mikael og den yngste sønnen Alexander Immanuel da de var ute og fisket. Båten ble funnet, men far og sønn var borte for godt.

Aletha og de to gjenlevende sønnene ble boende på husmannsplassen til 1885, med unntak av et kort opphold på Herøy i 1876-1877. Hva de gjorde på Herøy, vites ikke. Aletha giftet seg på nytt i 1881 med en enkemann fra Ulstein. De flyttet til Bodø i 1885 hvor mannen jobbet som murer, og de bodde i Bakkegaden. I 1900 var Aletha skilt fra ektemannen og hun bodde på Ankenes (Frydenlund), hvor hun var huseier, kokke og levde av sitt hus. Hun døde i januar 1901 av «mavesygdom» og hun ble begravet i Bodø. Muligens døde hun på sykehuset i Bodø, ettersom hun er gravlagt der. Aletha Johanna ble 68 år.

Den eldste sønnen Johan Alexander giftet seg i 1882 med datteren til Alethas nye ektemann. De fikk to barn og bodde på Vega til cirka 1887. Deres videre skjebne er under utforskning og ikke helt klarlagt ennå.

Den nest eldste sønnen Eldor Simon fikk et barn utenfor ekteskap med ei jente fra Floa i 1879. Sønnen døde av skarlagensfeber i to-årsalderen.  I mellomtiden hadde Eldor Simon møtt ei jente fra Skjærvær, og de giftet seg i 1880. Deres datter Inga Amalie ble født i 1881, og allerede i 1882 dro Eldor Simon til Amerika med kona Julianna Dorthea Andreasdatter og datteren Inga Amalie. Eldor Simon døde i Wisconsin i 1914, 56 år gammel.

Da cruiseskipet MS Explorer ankret opp utenfor Vega den 26. mai, var det noen om bord som var ekstra spent på å komme i land og få vite mer om stedet hvor forfedrene hadde levd på 1800-tallet.

136 år etter at oldeforeldrene reiste fra Vega til Amerika, var Janet Wegsteen Jory og ektemannen Hugh og besøkte stedet hvor hennes oldefar Eldor Simon Johansen (Wægsten) vokste opp. Stedet som har fått navnet Aletha-vika; oppkalt etter Eldor sin mor Aletha Johanna Eliasdatter som kom fra Velfjord sammen med mann og tre sønner, og bosatte seg på en husmannsplass på Vegstein.

Janet fortalte om etterkommerne til oldeforeldre som kom til Amerika i 1882, og det var mange spørsmål som skulle besvares og mange historier om hva som hadde skjedd før og etter at de emigrerte til Amerika med sin lille datter Inga Amalie.

Janet og ektemannen Hugh fikk høre fortellinger som har gått på folkemunne siden 1870-årene. Fortellinger om familiens skjebne, der Alethas ektemann og yngste sønn omkom på havet, og omstendigheter omkring dette. Fortellinger om Aletha som fødselshjelper rundt omkring på Vegstein, Kolstad og Grimsøy. Hun foretok hjemmedåp der det trengtes og hun var gudmor for flere barn. Aletha har satt spor etter seg ved at plassen har fått navnet sitt etter henne. Sporene er også synlig i landskapet; fjøsmuren står fremdeles der, og hustuftene finnes også. Inne i en tett sitkagranskog, som det kan være vanskelig å finne inngangen til, ligger steinene som gir konturene til huset hvor familien fra Velfjord levde for over 130 år siden.

Janet Wegsteen Jory var både beveget og tankefull da hun sto og så utover sjøen i Aletha-vika, kanskje på samme stedet som hennes tippoldemor Aletha sto og speidet forgjeves etter ektefellen og sin yngste sønn en augustdag i 1870.

Vi som var så heldige å få møte Janet og Hugh på deres korte besøk på Vega var Marit Nilsen, Kari Renate Nilsen, Knut Olsen og Elin Anna Hovland.