På spørsmål om hvorfor utlysningen etter ny barnehageleder i Brønnøy ble gjort intern svarte brønnøyrådmann Pål Trælvik tirsdag formiddag på SMS at dette var gjort «i samråd med de hovedtillitsvalgte».

- Ikke i samråd

Dette reagerer leserbrevskribent Merethe Paulsen Blomstervik, leder for Utdanningsforbundet Brønnøy, på.

- Det stemmer ikke at de hovedtillitsvalgte støttet dette. Både Fagforbundets Randi Bugten og Utdanningsforbundets Oddrun Rørmark var mot dette i drøftingsmøte med rådmann, men arbeidsgiver valgte likevel å utlyse internt. Derfor reagerer jeg kraftig når han sier at dette er gjort i samråd med de hovedtillitsvalgte.

20 minutter etter intervjuet med Blomstervik får BAnett SMS fra rådmann Pål Trælvik, som vil presisere sin egen uttalelse:

- Det jeg skulle sagt var at vi primært ønsker ekstern utlysning, men på grunn av tiden ble hovedtillitsvalgt med på intern utlysning.

Fagforbundets hovedtillitsvalgt Randi Bugten og Utdanningsforbundets hovedtillitsvalgt Oddrun Rørmark bekrefter begge overfor BAnett at deres signal til rådmannen var at stillingen burde bli utlyst eksternt.

- Bare tull

Blomstervik synes ikke «ble med på» er noen god formulering fra Trælvik.

- Arbeidsgiver har styringsrett og bestemte seg for intern utlysning selv om forbundene gikk for ekstern utlysning. Det får rådmann ta ansvar for alene og ikke skylde på forbundene.

Hun har heller ingen forståelse for rådmannens argument (se lenger nede i saken) om at intern utlysning er raskere.

- Å skylde på tid er bare tull. De har visst lenge at de trengte en ny barnehageleder. De kunne ha lyst ut samtidig som de lyste ut oppvekstsjef-stillingen.

Angående offentlighet presiser Blomstervik at det er protokollen fra drøftingsmøtet hun mener burde ha vært offentlig.

- Den er unntatt offentlighet. Personalsaker skal unntas offentlighet. Men en utlysningssak er ikke en personalsak, og det er derfor jeg etterlyser hjemmelen.

BAnett har bedt Pål Trælvik, som er på reise, om innsyn i denne protokollen. Det har han tirsdag klokken 15 så langt ikke svart på.

- Tid er årsaken

BAnett spurte tirsdag formiddag rådmann Pål Trælvik om hvorfor utlysningen ble gjort intern, slik Merethe Paulsen Blomstervik reagerte på i et leserinnlegg.

- Grunnen til intern utlysning er tid, svarte han.

Trælvik avviset at utlysningen har vært unntatt offentlighet.

- Den har vært markedsført over hele kommunen, skriver han til avisen.

Rapporterer til oppvekstsjef

Trælvik har fått administrasjonen i Brønnøy kommune til å sende avisen utlysningsteksten. Der søkes det etter barnehageleder i Brønnøy barnehage, som for tiden (som er ordlyden i søknaden) består av fem hus, tre i Brønnøysund, ett i Velfjord og ett på Torgøyan.

Det påpekes at Brønnøy barnehage er eget ansvarsområde som rapporterer til oppvekstsjef. Administrativ organisering er barnehageleder og fem styrere (det påpekes at også dette er «for tiden»).

Ifølge utlysningen bør kandidater har barnehagefaglig kompetanse fra høyskole/ universitet, lederutdanning fra høyskole/universitet og dokumentert styrererfaring. Søknadsfrist er 1. juni.

Rådmann Pål Trælvik sier at tidsaspektet er grunnen til at utlysningen er intern. Foto: Bård Pedersen