9. april sendte Fylkesmannen i Nordland søknaden om eventuell grensejustering mellom Brønnøny og Sømna over til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Egen kommune

Fylkesmann Hill-Marta Solberg og kommunal- og beredskapsdirektør Egil Johansen  skriver at fylkesmannen har innhentet opplysninger og uttalelser fra Sømna og Brønnøy

Sømna kommunestyre gjorde følgende vedtak i sakens anledning:

"1. Sømna kommune stiller seg positiv til søknaden fra Trælnes Vel om grensejustering.

2. Sømna kommune forutsetter at et flertall av innbyggerne på Trælnes ønsker en grensejustering som omsøkt. Det bør gjennomføres en innbyggerhøring etter § 10 i Inndelingsloven.

3. Kommunestyret ber om at økonomiske og tjenestemessige konsekvenser blir utredet i den videre behandlingen av saken. Administrasjonen bes om å bistå i dette arbeidet.

4.Kommunestyret presiserer at Sømna kommune uansett utfall i denne saken skal bestå som kommunen."

Kommunen vil endre

Sistnevnte punkt har i søknaden en litt annen ordlyd enn i BAs sak fra kommunestyret 14. februar, da den var formulert slik: "Kommunestyret presiserer at Sømna kommune uansett utfall i denne saken skal bestå som egen kommune".

Brønnøysunds Avis har sett på den offisielle protokollen fra møtet, og der brukes samme formulering som fylkesmannen har brukt.

Når sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard får høre dette sier hun at det dreier seg om en "trykkfeil" som kan rettes.

- Kommunestyret må da godkjenne rettingen. Det er visstnok mulig å endre protokollen hvis de to som underskrev den godtar det og signerer. Siden det tydelig er en skrivefeil gjør de nok det. Så får vi oversende rett dokument til departementet.

Lokallagsleder og kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Sømna Roy Helge Dahle blir overrasket når avisen forteller at vedtaksteksten ble feil i det offisielle referatet, og dermed også i brevet til departementet.

- Dette må de rette snarest mulig. Rett skal være rett, ordlyden må være slik den ble lagt fram og vedtatt av kommunestyret, sier han.

- Ikke ønskelig

Søknaden er også vedtatt uttalelsen fra Brønnøy kommunestyre:

"1. Brønnøy kommune og Sømna kommune tilhører en felles bo-, arbeids-, og serviceregion.  Når kommuner som Brønnøy utfordres av myndighetene – på å bli større og mer  «robust»; så er det ikke ønskelig med avskalling for å bli enda mer «ufrivillig liten».

2. Underskriftsaksjonen viser at det ikke er entydig og overveldende tilslutning til skifte av  kommune. Befolkningen i Trælnes krets er delt i synet på kommunetilhørighet.

3. Det er ikke grunnlag for å gjennomføre en grenseendring eller å iverksette ytterligere utredning om overflytting av befolkning, fra Brønnøy til Sømna. En blir ikke flere folk i regionen ved å flytte innbyrdes grense.

4. Trælnesområdet må forbli en del av Brønnøy kommune. Betydelige kommunale ressurser, areal og bygninger, berøres av en eventuell overføring. En endring av grense vil også medføre betydelige byråkratiske overføringskostnader.

5. Rådmannen i Brønnøy må se på tjenestesamarbeidet med de andre kommunene på Sør-Helgeland dersom det samme tjenestesamarbeidet skal legges til grunn for fragmentering  av Brønnøy kommune.

6. Brønnøy kommune inviterer Sømna kommune til reelle samtaler om sammenslåing av de to kommunene – dette også i henhold til Fylkesmannens anbefaling i saken om kommunereform på Sør-Helgeland og kommunaldepartementets anbefaling når det gjelder større og mer robuste kommuner."

"Dersom departementet ønsker ytterligere opplysninger, vil Fylkesmannen være behjelpelig med å innehente disse.", skriver Solberg og Johansen.

- Dette må de rette snarest mulig, sier Roy Helge Dahle (Sp), som la fram det opprinnelige forslaget.