Hver tredje bil som selges i Norge er en elbil. Det gjør at behovet for ladestasjoner øker. Nå har den første kommet i Brønnøysund.

- Vår nye ladestasjon har vært i drift en periode nå til testing og fungerer godt. Vi forventer en sommer der stadig flere turister kjører elbil. Etableringen av denne hurtigladestasjonen vil sammen med flere andre ladepunkt i regionen gjøre oss mer attraktive, sier senterleder for Amfi Erik Gjemble.

Amfi er pålagt å etablere ladestasjon.

- Det er kommet en forskrift som pålegger oss som eier av et parkeringsanlegg, som har en eller annen form for regulering, å tilby lading. Den siste biten med oppmerking og skilting kommer på plass om ikke lenge, sier Gjemble.

- Kan brukes av 95 prosent

Grønn kontakt, som er en nasjonal operatør av ladestasjoner, har levert stasjonen. Den har tre ladepunkter og passer ulike typer elbil-kontakter med effekt opp til 50 kW.

- 95 prosent av elbilene på markedet kan bruke ladestasjonen. Ladetiden varierer mellom biltypene, den raskeste kan lades på en halv time. Det enkleste er å laste ned Grønn kontakts app. Der finner man også kartet over alle ladestasjonene Grønn kontakt har registrert. Man kan også betale på internett, sier Gjemble.

Betaling gjøres enklest ved å laste ned og registrere seg som bruker på Grønn kontakts app. Foto: Jøran Horn

Etableringen er støttet av Enova og Nordland fylkeskommune, og Brønnøy kommune har bidratt til forprosjekt og regulering. Amfi Havnesenteret står for finansiering og drift, sammen med Coop Nordland som tomteeier.

- Vi holder på å sette opp en ladestasjon ved City Nord i Bodø, så det kommer stadig flere. Dette må være en av stasjonene med flottest utsikt. Her kan man nyte den og handle, samtidig som man lader, sier eiendomssjef i Coop Nordland Håvard Andreassen.

Han var en del av en delegasjon fra hovedkontoret i Bodø som besøkte Brønnøysund onsdag.

- Fusjonen er nå gjennomført og vi er i gang med å gjøre oss kjent med Sør-Helgeland. Det gjelder blant annet reguleringen på Mosheim og prosjektet med nybygget i Sømna, sier Andreassen.

Vik og Hommelstø

Dette er den tredje ladestasjonen på Sør-Helgeland. Sømna Kro og gjestegård satte opp sin i fjor høst.