VG skriver tirsdag om at strømprisene har økt i Norge, både på grunn av kulda, men også på grunn av at strømmen vår kjøpes av Europa.

– Årsaken til at prisene går i været nå, er de lave temperaturene i Norge og i våre naboland Danmark og Sverige, men ikke bare det. Vi har også hatt lite vind i Tyskland noen dager, og nå har vi en kuldebølge som gjør at strømprisene er enda høyere på Kontinentet, forklarer kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til VG.

Selskapet leverer fremtidsanalyser for kraftmarkedet.

Ifølge VG snakker Brottemsmo om spotprisen på strøm, altså råprisen. Denne utgjør om lag halve strømregningen, mens resten er avgifter, nettleie og moms. Spotprisen varierer fra dag til dag, blant annet på grunn av været.

Nå ligger spotprisen ifølge VG på i overkant av 40 øre på kWh, og den er høyere i nord enn i sør. Samtidig er prisen høyere i Sverige og Danmark, og i Finland hele 90 øre. Tirsdag lå Frankrike på 83 øre, mens Tyskland på grunn av mer vind- og solkraft kom under 38 øre.

Det betyr at Norge trolig vil importere tysk kraft, og neste uke mener Brottemsmo at prisen vil falle til 38 øre i Norge også.

PS! Vinteren 2010-11 lå prisen på 76 øre i desember, og holdt seg ifølge VG på 60-tallet helt ut mars.