Naturen på Sør-Helgeland har stor trekkraft, men i kampen om turistene er ikke det nok for å kunne ta neste steg som destinasjon.

— Jo flere tilgjengelige aktiviteter vi har, dess lenger får vi gjestene til å være her. Vi vet hva turistene vil ha, og må bli flinkere til å foredle råvarene i naturen og de attraksjonene vi har. Så vi ønsker nå å løfte de som ønsker å satse på opplevelsesbasert reiseliv, sier Audhild Bang Rande i Kystriksveien reiseliv.

Seminar på Klakkskjæret

For å inspirere potensielle gründere og bedrifter til en slik satsing inviterer hun og leder for Sømnas Liv i bygda-prosjekt, Hans Gunnar Holand, til seminar på Klakkskjæret tirsdag 6. mars.

— Målgruppen er personer og bedrifter i Brønnøy og Sømna som har et ønske om å utvikle nye reiselivsaktiviteter eller videreutvikle eksisterende reiseliv. Får å vise oss hvordan det kan gjøres får vi besøk av Trygve Steen fra XXLofoten. De tilbyr blant annet kajakk- og sykkelturer med guide, og har kommet så langt at de har et helårstilbud, sier Bang Rande.

— Sender turistene videre

Holand illustrerer behovet i egen kommune med et tenkt eksempel.

— Hvis en turist som overnatter i Sømna spør om hva han og familien kan finne på, vil svaret typisk være tre ting: en tur til Torghatten, besøke Hildurs urteraruim eller ta en tur til Vega. Alle tre er fine opplevelser, men vi trenger å tilby flere aktiviteter for å få turistene til å bli lengre, sier Holand.

Det handler om å hjelpe i gang nye virksomheter.

— Vi trenger aktører som satser 100 prosent og som kan se for seg dette som levebrød etter hvert. Det aller viktigste er at de er leveringsdyktig, tilgjengelig og at tilbudet er bookbart. Og så handler det om å gi noe kunden noe hun vil ha og som gir en verdi kunden er villig til å betale for, sier Bang Rande.

Holand og Bang Rande er først ut som foredragsholdere. Deretter følger daglig leder i Trollfjell geopark, Magne Ekker.

— Han skal ta for seg mulighetene for samarbeid mellom Trollfjell geopark og private aktører.

Kommunene kan bidra til etableringen.

— Vi vet at det er vanskelig å starte opp. Ordfører i Vega, Andre Møller, skal blant annet snakke om kommunens rolle og hvilke virkemidlene den kan bidra med. Han skal også fortelle suksesshistorien om utviklingen av Vega som reisemål, sier Bang Rande.

Thon stiller utstyr til disposisjon

Thon hotel Brønnøysund etterlyste nylig i en annen sak i Brønnøysunds Avis aktivitetsleverandører, og tilbyr seg å være en fødselshjelper.

— Hotellet disponerer blant annet kajakker og fiskebåter ute ved Kystferie. Jeg jobber fortsatt med å få noen som kan drifte kajakkene. Det er trist at man ikke kan leie seg en kajakk og padle langs den fantastiske kysten vår.

— Om noen i området ønsker å starte som aktivitetsleverandør er det bare å ta kontakt med meg, så skal de få disponere utstyret. Jeg er ikke interessert å tjene ett øre på det, for det viktigste er at vi har et tilbud i Brønnøysund, sier direktør Jon Arne Wirstad.

Følger opp med studietur

Seminaret er gratis. Det legges opp til en studietur til Vega 13.-14. april for de som ønsker det til selvkostbillett.

— Da er også reiselivsaktører fra Bindal med. Deltakerne skal blant annet besøke Sandmo gård, rorbuer på Nes og Igerøy og Vega havhotell. Reiselivskonsulent i kommunen, Hilde Wika, vil fortelle mer om hvordan reiselivssatsingen er organisert på Vega. Der er kommunen både tilrettelegger og utvikler, og turistinformasjonen som et nav i nettverket, sier Audhild Bang Rande.