Norges Miljøvernforbund (NMF) valgte 15. februar å politianmelde Marine Harvest og daglig leder ved firmaet for rømming av 54.000 laks fra Geitryggen i Nærøy kommune.

Fant årsaken

To dager etter rømmingen konkluderte Fiskeridirektoratet med at de hadde funnet årsaken. Et hul i nota hadde oppstått fordi et tau fra dødfiskhoven hadde gått gjennom ringen som skal beskytte mot gnag. Fiskeridirektoratet opplyste at de jobbet videre med å avdekke om dette er en risiko også ved andre anlegg.

Oppdrettsselskapet opplyste at det sto 180.000 laks på cirka to kilo i merden og at det etter opptelling viste seg at det hadde rømt 54.000 laks, dette var 2000 færre enn de første rapportene selskapet sendte ut etter rømmingen. Fylkesmannen har gitt åpent for fritt fiske etter den rømte laksen. Ifølge NRK har laksen rester av medisin mot innvollsorm i seg og kan ikke fanges til matbruk.

Til Namdalsavisa sier fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Trøndelag at de i hele fjor hadde 10.000 rømte laks og hendelsen ved Geitryggen i Nærøy regnes som en stor rømming.

Grov miljøkriminalitet

NMF mener den rømte oppdrettslaksen er en direkte trussel for villaksen i nærliggende vassdrag og anser rømmingen som grov miljøkriminalitet. Forbundet bestrider antallet fisk på 180.000 som Marine Harvest har oppgitt. De mener oppdrettere aldri vet hvor mye laks de til enhver tid har stående i merdene, og at de har lov til å ha opptil 200.000 laks i hver merde.

NMF er bekymret for at fritidsfiskere skal fiske laksen og spise fisken som er behandlet mot innvollsorm. De viser til at parasitten kan overføres dersom ikke fisken fryses ned eller varmebehandles før den spises. De mener også at rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen ettersom arvestoffet er ulikt.

Miljøvernforbundet mener også at revnen viser at det har vært et slett vedlikehold og ettersyn av merden, ettersom de mener dette måtte ha pågått over lengre tid med en stadig større slitasje som gjorde at merden til slutt revnet.

NMF hevder også at det rømmer mer laks fra oppdrettsanlegg enn det som rapporteres inn til myndighetene. Derfor krever NMF at all oppdrettslaks fysisk og synlig må merkes som smolt. Dette slik at alle og enhver som fisker etter rømlingene, enten det er i sjø eller i elver, synlig kan se hva som er oppdrettslaks og ikke.

Millionbot

NMF krever at politiet etterforsker saken. De mener dette er brudd på Lov om vern mot forurensning og avfall og et brudd på akvakulturloven.

"NMF krever at de politianmeldte tiltales og straffes i tråd med gjeldende lovverk. NMF anmoder at Marine Harvest AS får en bot på mellom 500 og 1000 kroner per fisk som rømte grunnet genetisk forurensning. Kun store bøter, samt eventuell fengselsstraff, vil kunne forhindre at slike rømninger skjer i fremtiden", skriver NMF i sin politianmeldelse underskrevet av leder Kurt Oddekalv og saksbehandler Arne Roger Hansen.

Dette innebærer et forslag om bot på mellom 27 millioner kroner og 54 millioner kroner.

Ikke mottatt anmeldelse

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest ASA sier de ikke har mottatt noen anmeldelse, eller blitt informert om at dette skal foreligge. Derfor ønsker de ikke kommentere saken utover dette.

- Norges Miljøvernforbund anmelder stort sett alle rømminger i Norge, så det er ikke uventet om det skulle skje også nå, sier Hjetland.

- Hva kunne Marine Harvest ha gjort for å hindre hull i nota?

- Vi er selvsagt svært lei oss for at så mye fisk har rømt fra vårt anlegg og arbeider nå med å finne ut nøyaktig hva som har skjedd, slik at vi kan unngå lignende i fremtiden.

- Forbundet krever også at Marine Harvest synlig merker oppdrettslaksen slik at det ikke er tvil om hva som er rømt oppdrettslaks og hva som er villaks for dem som skal rydde opp i elvene etter slike rømninger. Er det mulig å merke laksen og er dette noe dere kan vurdere å gjøre?

- Av hensyn til fiskens velferd, ønsker ikke vi å ta i bruk fysisk merking av laks, men vi ønsker likevel å kunne spore hvor laksen kommer fra. Marine Harvest har derfor vært med på å ta initiativ til nye metoder for sporing av fisk ved hjelp av avansert DNA-teknologi. Dette gjør at vi kan finne ut hvilket anlegg en rømt oppdrettslaks kommer fra, sier Ola Helge Hjetland.

Mistenker ny rømming

Fredag melder Fiskeridirektoratet at Marine Harvest mistenker lakserømming i Flatanger kommune. Direktoratet mottok melding om rømmingen onsdag ettermiddag og gjelder lokaliteten Austvika i Flatanger i Trøndelag.

– Det ble oppdaget en flenge i nota på 4,2 meter lengde på cirka seks meters dybde, sier seksjonssjef Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Det er snakk om laks med en snittvekt på 1,1 kg, og antallet fisk i nota er oppgitt til 138 000.

– Fiskeridirektoratet vil foreta inspeksjon på lokaliteten så snart værforholdene tilsier det, sier Kjæmpenes.

– Årsaken til skaden er ikke avdekket. Oppdretter forteller at skaden ble raskt sikret og gjenfangstgarn satt ut. Det er til nå ikke meldt om fangst av eventuell rømt fisk, men skaden er så stor at vi ikke kan utelukke at det er snakk om en større rømming, sier Kjæmpenes.

Krever opptelling

Fiskeridirektoratet vil kreve opptelling av fisken som står i nota så snart det er tilrådelig, og er i dialog med selskapet om gjennomføringen av dette.

– Vi er derfor også i tett dialog med Mattilsynet for vurdering av fiskevelferd opp mot håndtering av fisk ved kald sjøtemperatur, sier Ruth Lillian Kjæmpenes.