Espen Aursand arkitektkontor AS har beregnet to alternativer for fullskala prosjekt til 43,8 millioner og 53,5 millioner kroner. Så den vedtatte rammen på 39 millioner holder på langt nær til alt det politikerne ønsker seg. Prosjektet må enten nedskaleres med færre sykehjemsplasser, omsorgsboliger og færre funksjoner, eller så må det bevilges mer penger.

— Prosjektet ble ganske mye dyrere enn vi antok. I onsdagens kommunestyremøte får vi en grundig gjennomgang fra Aursand med mulighet til å stille alle spørsmål vi har. Så får vi finne ut om vi skal nedskalere prosjektet, ta det over flere byggetrinn eller øke rammen, sier ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Samle eldreomsorg og helsetjenestene

Vevelstad sykehjem fra 1977 er overmodent for renovering. Kommunen satte derfor i gang prosjekt «bærekraftig omsorg» i fjor.

Målet er todelt. Driften i eldreomsorgen skal dreies fra sykehjemsplasser til omsorgsboliger. Man ønsker samtidig å samle eldreomsorgen og legekontor, helsesøster, psykiatri og fysioterapi. Det innebærer en storstilt renovering av sykehjemmet, blant annet med nytt kjøkken, og bygging av nye omsorgsboliger i tilknytning.

I første omgang var det tenkt syv sykehjemsplasser og fem omsorgsboliger. Da prosjektleder Signar Kristoffersen presenterte idé- og tegneskissene i januar ble kostnadene anslått til 31 millioner kroner med et tilskudd fra Husbanken på 25 millioner. Deretter er behov, ønsket innhold og økonomi diskutert av politikerne.

Ti sykehjemsplasser og åtte omsorgsboliger

Kommunestyret har bestemt at det skal prosjekteres ti sykehjemsplasser, inkludert en øyeblikkelig hjelp-seng, åtte nye omsorgsleiligheter, samt behandlingsrom for lege, helsesøster, psykiatri og fysioterapi. Kostnadsrammen for Vevelstad bo- og helsetun er satt til 39 millioner, inkludert 2,6 millioner i prosjektering.

Ifølge rådmannen vil det gi et lånebehov på 17,85 millioner, Husbankens tilskudd ble beregnet til 13,35 millioner og 7,8 millioner utgjøres av momskompensasjon.

I kommunestyremøtet 18. oktober la rådmannen fram administrasjonens utredning av de framtidig økonomiske konsekvensene på budsjettet, herunder lånekostnader og behovet for 2,25 nye sykepleierstillinger for å ha heldøgnsbemannede omsorgsboliger. Den økte lønnskostnaden og rentekostnaden for lånet ble samlet anslått til 1,25 millioner kroner per år fra 2021.

Rådmannen understreket at alle tall var anslag og at den årlige nettoutgiften forutsetter at de beregnede inntektene holder stikk. Først og fremst betyr det at alle omsorgsleilighetene leies ut til månedsleie på 9.000 kroner.

Prosjektet er delt i fire deler: Skisse, forprosjekt, detaljprosjekt og gjennomføring. Hver del er selvstendige prosjekter. Skisseprosjektet er lagt ut på Doffin. Tilskudd fra Husbanken forutsetter godkjente plantegninger. Espen Aursand Arkitektkontor AS er engasjert som arkitekt og prosjektleder i det videre arbeidet.

—«Fare for stor kostnadssprekk»

Arkitektkontoret ble bedt om å lage tre skisser til gjennomføring. Disse er nå klare til onsdagens kommunestyremøte. Det er på det rene at politikerne ikke får det de ønsker seg for 39 millioner kroner.

«Vi mener det er stor usikkerhet forbundet med størrelse på vedtatt kostnadsramme og faktisk bestilt innhold i prosjektet. Og at det er overhengende fare for stor kostnadssprekk», konkluderer Aursand.

Rent konkret pekes det på anslått kvadratmeterpris på 18.484 for ombygging og 27.776 for nybygg.

«Vi anser at foreliggende kalkyle synes å være satt vesentlig for lavt.» fastslår Aursand. Med bakgrunn i landsdekkende statistikk fra Norconsult anslår Aursand en kvadratmeterpris på 28.500 for ombygging og 32.500 for nybygg.

Omsorgsboligene blir enten plassert foran eller bak sykehjemmet. Dersom man bygger bak må høyspentlinjen flyttes. Kostnadene ved det ble satt til 300.000 kroner av administrasjonen. Aursand anslår at det vil koste 900.000.

Hva skal tas ut?

Med utgangspunkt i disse prisene er det utarbeidet to alternativer. «Rehabilitering/riving sykehjem og nybygg omsorgsboliger» vil koste 43,8 millioner og «Nybygg sykehjem og omsorgsboliger» beløper seg til 53,5 millioner. Med finansieringskostnader for kommunen på henholdsvis 19,3 og 23,8 millioner kroner (eks. mva.).

Aursand kommer med tre forslag til hvordan man kan nedskalere prosjektet og holde seg innenfor kostnadsrammen på 39 millioner.

Alternativ 0 – I henhold til kommunestyrets rammevedtak:

  • Fjerne lege, helsesøster, psykiatri og fysioterapi.

  • Redusere omfanget av rehabiliteringen av kjøkken, kantine, vaskerom, personalrom og garderober. Samt redusere omfang av nybygde omsorgsboliger.

Alternativ 1 – «Rehabilitering/riving sykehjem og nybygg omsorgsboliger»:

  • Fjerne lege, helsesøster, psykiatri og fysioterapi.

  • Redusere omfang av nybygde omsorgsboliger fra 2 til 1.

Alternativ 2 – «Nybygg sykehjem og omsorgsboliger»:

  • Utsette bygging av omsorgsboliger.

Anbefaler alternativ 2

Disse alternativene er det Arkitektkontoret Espen Aursand anser som reelle innenfor den gitte kostnadsrammen. Arkitektkontoret anbefaler alternativ 2, som innebærer at man bygger omsorgsboliger senere. «Investeringskostnaden ved alternativ 2 (medtatt bygging av omsorgsboliger) vil i et livsløpsperspektiv være det alternativ som gir best økonomi totalt sett. Det vil også være alternativet som vil gi de beste løsningene, både for brukere og ansatte», skriver Espen Aursand arkitektkontor, som altså kommer til kommunestyremøtet onsdag.