Ekspertene er uenige om hva dette insektet er

Funnet i Brønnøysund, tipser lurer på om det kan være en monsterveps (geithams).

Ikke geithams Ekspertene er enige om at dette ikke er en geithams.  Foto: BA-tipser

Ekspert Frode Ødegaard forteller at insektet på bildet er en reinsdyrsveps.  Foto: Pressefoto (Arnstein Staverløkk)

Nyheter

En BA-leser sendte mandag formiddag inn et bilde av et insekt hun mente var en geithams, en type veps som kan bli opp til tre centimeter lang.

Monsterveps

Geithamsen, som av noen også kalles for monsterveps, har blitt observert i Hedmark den siste tiden og trives ifølge eksperter i edelløvsskog - en type skog som finnes i Brønnøy.

BAnett kontaktet to vepseeksperter som begge var enige i en ting: Vepsen på bildet var ingen geithams.

Frode Ødegaard i Norsk institutt for natuforskning avviser overfor BAnett at insektet på bildet er en geithams.

- Det er en reinsdyrklegg, såkalt hybomitra tarandina, forteller han.

Geithamsen vil neppe komme langt nord, hevder han.

- Geithamsen er på ekspansjon og finnes også i boreale løv- og barskoger nå. Den er funnet nord for Rena i Hedmark. Den vil nok neppe spre seg nord for Dovre.

Annen konklusjon

BAnett tok kontakt med Gro Amdam ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun forsker blant annet på insekter. Etter å ha sett bildet som BA-tipseren hadde tatt, kom hun til en annen konklusjon enn Ødegaard.

- Insektet på bilde ser ut til å være ei blomsterflue. De brede øynene, de korte antennene, og mangel på innsnevring mellom mellomkroppen og bakkroppen passer med den konklusjonen.

Hun begrunner sin konklusjon med hvordan insektet på bildet ser ut.

- Vepsen har ovale øyne, antenner som er noe lengre enn hodet, og "vepseliv" med en klar innsnevring mellom bak- og mellomkroppen. Vepsen har fire vinger. Flua har to, men dette er vanskelig å se tydelig på bildet. Stripemønsteret vil være ganske likt mellom veps og blomsterfluer. Flua etterligner veps for å unngå å bli spist av feks fugler, sier hun.