Brønnøy kommune meldte i forrige uke at Enøk-satsingen i kommunen har nådd en ny milepæl. I 2016 var strømforbruket nemlig over 2 millioner kilowatt-timer lavere enn i 2010.

"En portefølje på 43.799 m2 formålsbygg hadde i 2010 et forbruk på 8.274.467kWh mens forbruket for det samme arealet ble bare 6.110.072 kWh i 2016. En imponerende reduksjon på 2.164.395kWh.", skriver kommunen på sin nettside.

Sparer 1,7 millioner per år

Dette tilsvarer en reduksjon i strømutgifter på 1,7 millioner kroner. Kommunen har hatt en jevn progresjon på strømsparingsprosjektet siden det ble vedtatt å satse på Enøk-tiltak i 2010. Fra 2015 til 2016 er det imidlertid en markant nedgang. Ifølge eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre er det tiltak ved Salhus skole som står for mesteparten av reduksjonen som ble gjort i fjor.

- Det store spranget skyldes nok at vi har installert varmepumpe/energisentral på Salhus. Der er det både basseng og en del kveldsbruk, så tiltaket der har hjulpet godt på, sier Sæthre.

Siden 2010 har avdelingen satset på kompetanse, og det har altså gitt resultater som er målbare både i kilowattimer og kroner og øre.

- Vi har blitt veldig gode på dette. Det er både små og store tiltak, og en tankegang vi bruker til alt. Hver gang vi gjør noe nå, så tenker vi Enøk. Om det er dører eller belysning eller oppvarming, så skal det være energieffektivt, sier eiendomssjefen.

Roser de ansatte

Brønnøy kommune har fått nasjonal oppmerksomhet på grunn av sine gode resultater på energisparing. Sæthre mener det er de ansatte i eiendomsavdelingen som skal ha skryten.

- Det er gjort en formidabel jobb. De ansatte skal ha kred for dette, de står på og er gira og motivert. Dette må gjøres hver dag, man må styre alle anlegg. Det er jo også artig å se at miljøvennlige tiltak faktisk lønner seg, sier Sæthre.

Men jobben er ikke gjort. Kommunen har ennå flere områder der det kan spares strøm.

- Vi holder på med tiltak på Brønnøyhallen. Vi ser også at vi har mer å hente både på Salhus skole og BBU, blant annet på ventilasjon. Vi har mye å jobbe med ennå, og det skal vi gjøre, lover eiendomssjefen.