Flyr du drone i Brønnøysund opptrer du ulovlig, dersom du ikke først har innhentet tillatelse fra tårnet på flyplassen først. Onsdag formiddag holdt operativ leder AFIS Espen Fremstad et orienteringsmøte angående droneflyging i brønnøyområdet. Med på møte var ambulanseflyver Magne Lilleli og Steinar Dyngeseth og Bjørn H. Jørgensen fra småflymiljøet.

Komplekst regelverk

Fremstad minner om at alle droneeiere er forpliktet å sette seg inn i regelverket for droner og modellfly før de begynner å fly.

Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv. består av 74 paragrafer. Det kan medføre straffeansvar å bryte formskriften. Magne Lilleli viser forståelse for at folk synes regelverket er vanskelig å sette seg inn i.

– Det er nokså komplekst og jeg forstår at for eksempel unge 16-åringer som nettopp har kjøpt seg drone har vanskeligheter for å sette seg inn i disse. Det burde være bedre info rundt flyvning av droner når du kjøper dem, sier Lilleli.

Informasjon om droner, forskrifter og lignende kan du finne på Luftfartstilsynets hjemmeside.

Viktig å huske på

Bjørn H. Jørgensen velger å plukke ut tre viktige ting man må huske på når man flyr drone i Brønnøysund.

– Det er forbudt å kjøre nærmere enn fem kilometer flyplassen og det er ikke tillatt å fly høyere enn 120 meter, sier Jørgensen.

Men du kan faktisk få lov til å fly innenfor femkilometer-sonen. Det er her Jørgensens tredje punkt inntrer:

– Luftrommet er til for alle, og det er plass til alle. Men du må ringe tårnet og få klarering først, sier Jørgensen.

Bare å ringe

Fremstad tar gjerne imot telefoner fra droneflyvere.

– Ring oss dersom du ønsker klarering, eller hvis du skulle lure på noe. Vi ser gjerne at alle dronebrukere i hele Brønnøy, Sømna og Vega tar kontakt med oss før flyging, slik at vi kan ivareta sikkerheten for andre luftfartøy best mulig. Men det er ikke pålagt å koordinere ved flyging mer enn 5 km fra flyplassområdet, og ved høyder under 120 meter, informerer Fremstad.

– Det er en oppfordring dersom du flyr i Sømna-området, kommenterer Jørgensen.

Vil anmelde brudd

Fremtidige brudd på forskriftene vil kunne bli anmeldt, ifølge Fremstad.

– Så langt har vi samarbeidet og informert om regelverk når vi har blitt kjent med dronebruk i strid med forskriftene, men fra nå av vil vi anmelde grove brudd. Vi ønsker å øke sikkerheten i luftrommet, og derfor vil vi rapportere gjentakende brudd, opplyser Fremstad.

Operativ leder AFIS Espen Fremstad. Foto: Tom-Reidar Thomasli