En mann i tredveåra fra Oslo er i Hålogaland lagmannsrett dømt til ett år og seks måneder ubetinget fengsel for grov narkotikaforbrytelse, etter å ha fraktet 483,4 gram metamfetamin på nattoget til Bodø 9. november 2014.

2000 brukerdoser

Han ble stanset på Hemnes, og narkotikaen ble funnet i et brannslukningsapparat han hadde i en sekk. Narkotikaen ble oppdaget i en kontroll med narkotikahund, og har ifølge analyse en renhetsgrad på 44 prosent. Mengden tilsvarer 2.000 brukerdoser.

Metamfetamin er et svært sterkt sentralstimulerende stoff, som har visse fellestrekk med amfetamin.

Anket skyld og straff

Mannen ble i fjor dømt til en tilsvarende fengselsstraff i Rana tingrett, men anket denne dommen ut fra skyldspørsmålet og straffeutmålingen. Lagmannsretten holdt ankeforhandlingen i Mosjøen 14. juni i år.

Der forklarte han at han fraktet brannslukningsapparatet nordover på vegne av noen han ikke ville identifisere. For dette fikk han 5.000 kroner.

Lagmannsretten avviste anken, og kjente mannen skyldig.

Trodde det var hasj

Han nektet for at han visste at det var metamfetamin som var i brannslukningsapparatet, og hevdet at han trodde det var hasj eller marihuana.

Et slikt kvantum med hasj eller marihuana vil ikke innebære en like grov narkotikaforbrytelse, og mannens forsvarer argumenterte for at det derfor ikke var snakk om en grov narkotikaforbrytelse.

Dette ble avvist av retten.