3. mai unnlot en tiltalt sømnaværing å møte i Brønnøy tingrett, men hovedforhandlingen ble besluttet fremmet likevel.

Tiltalen var på tre punkt. Natt til søndag 24. januar i år i Sømna førte han personbil til tross for at han var påvirket av hasj - uten å inneha førerkort. Tredje punkt var at han var i besittelse av cirka ett gram hasj samme natt.

Forsvarer formidlet at tiltalte ikke erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen.

Var påvirket

Aktor frafalt under rettssaken siste punkt, under henvisning til at den beslaglagte substansen ikke var blitt analysert, og at det derfor ikke med tilstrekkelig sikkerhet kan fastslås at det dreide seg om hasj.  Aktors påstand var at tiltalte dømmes til 14 dagers fengsel samt bot på 7.000 kroner samt sakskostnader. Forsvarer la ned påstand om frifinnelse, subsidiært mildest mulig dom.

I rettens vurdering heter det at tiltalte ble pågrepet hjemme hos seg selv etter tips. Da politiet kom dit stod bilen utenfor huset med varm motor, og det var ifølge politibetjenten som vitnet ferske kjørespor i snøen. Politiet tok beslag i ett gram hasj. Blodprøver av mannen viste en THC-påvirkning tilsvarende en promille mellom 0,2 og 0,5.

I tiltaltes fravær ble hans forklaring opplest. Mannen nektet for å ha kjørt bilen. Den varme motoren forklarte han med at han hadde startet motoren, men uten å ha til hensikt å kjøre den. Men et vitne sa at hun hadde sittet på, og at tiltalte hadde virket ruset og kjørt vinglete. Et annet vitne bekreftet å ha sett tiltalte kjøre bilen.

Har flere promilledommer

Retten festet lit til de to vitnenes forklaringer og fant tiltaltes forklaring oppkonstruert. Blant annet ble det vurdert som tvilsomt at bilens motor skulle ha blitt varm etter å ha blitt startet og slått av igjen en vinterkveld. Snøsporene ble ikke ansett som bevis godt nok, men ifølge retten viste det totale bevisbildet at tiltalte hadde kjørt bil.

I straffeutmålingen vektla retten at tiltalte er straffet en rekke ganger før for kjøring i påvirket tilstand og kjøring uten førerkort. Det blir også påpekt at kjøringen foregikk over en lengre strekning og at almennpreventive hensyn veier tungt i veitrafikkovertredelser.

Tiltalte ble dømt til betinget fengsel i 14 dager, med en prøvetid på to år for fullbyrdelse av straffen. I tillegg ble han idømt en bot på 7.000 kroner og sakskostnader på 2.500 kroner.

Dommen ble avsagt 11 mai, med 14 dagers ankefrist.