En sømnaværing møtte nylig i Brønnøy tingrett siktet for å ha kjørt bil i beruset tilstand. Saken gikk som tilståelsessak, som innebærer at siktede erkjenner straffskyld og erkjenner de faktiske forholdene.

1,3 i promille

Det var i mars mannen kjørte bil i beruset tilstand i Salhus-området i Brønnøysund. Ifølge dommen fra tingretten skal han først ha forsøkt å gjemme seg, før han til slutt overga seg til politiet og ble pågrepet.

Kjøringen skal ha foregått over to mil, og fant sted midt på natt til en ukedag. Da det ble tatt blodprøve av mannen viste denne en promille på 1,34, som er noe høyere enn resultatet av en utåndingsprøve på stedet, som viste 1,3. Retten mener det antyder at rusen var stigende, men legger til grunn en promille på 1,3 under kjøringen.

Trekk for å gjemme seg

I straffeutmålingen legger tingretten noe vekt på at han har erkjent forholdene, men gir ham trekk i strafferabatten fordi han forsøkte å skjule seg. Lengden på kjøringen anses å være skjerpende.

Kjøring med mer enn 1,2 i promille fører som hovedregel til ubetinget fengsel og bot, og det ble også resultatet i denne saken. Han ble følgelig dømt til 20 dager ubetinget fengsel, en bot på 15.000 kroner og mister førerkortet i to år. Dette er noe mildere enn aktors påstand, som var 21 dager fengsel og en bot på 32.250 kroner.