Det var i februar 2014 mannen ble pågrepet av politiet på en adresse i Bindal. Han ble lagt i bakken etter å ha oppført seg agressivt, og under pågripelsen forsøkte han å bite en politibetjent, og å skalle henne. Han erkjente straffskyld for forholdet allerede dagen etter, under avhør hos politiet.

Volden skjedde da politibetjenten hadde tatt kontroll på ham på bakken, og da hun skulle sette på ham setebelte i politibilen.

Sommel ga betinget

Nå er mannen dømt til 21 dager betinget fengsel i Brønnøy tingrett, for vold mot offentlig tjenstemann etter den gamle straffelovens §127.

Den absolutte hovedregelen i rettspraksis er at vold mot offentlig tjenestemann, og det er altså politiets somling som har ført til at straffen gjøres betinget.

– Retten konstaterer at dette er i strid med EMK artikkel 6 nr. 1 og Grunnloven §95, skriver dommer Magnus Rognhaug i avgjørelsen fra tingretten, med henvisning til at det gikk over to år fra saken var ferdig etterforsket, til den kom opp for retten.

EMK artikkel 6 nr. 1 gir den tiltalte rett på en snarlig rettergang.

– Belastende

Da han møtte i retten sa mannen at ventetiden har vært belastende for ham.

– Hvordan har denne saken påvirket deg? spurte forsvarer Tore Walle-Jensen.

– Den har hemmet meg veldig. Jeg har ikke hatt lyst til å søke meg jobb. Jeg har vært i jobb i femten år, nå har jeg vært uten i to år nå. Det er ikke gøy å fortelle en arbeidsgiver at jeg har dette hengende over meg, sa han.

Beklaget

Da saken gikk for tingretten beklaget aktor Vegard Hermann Tobiassen fra Trøndelag politidistrikt at saken hadde tatt så lang tid.

– Vi beklager at saksgangen har tatt så lang tid, sa han da.

Årsaken til at saken har tatt lang tid er at den først ble sendt til et politidistrikt i Sør-Norge, der man etterforsket andre saker tiltalte var mistenkt for. Da de sakene ble henlagt ble saken sendt til daværende Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Saken ble tildelt en politijurist som sa opp, og saken har gått sin seiersgang mellom politijuristene disse to åra.

Ville ha samfunnstraff

I sitt sluttinnlegg ga han også uttrykk for at det ville være feil å dømme mannen til ubetinget fengsel, på bakgrunn av saksbehandlingstiden. Han la i stedet ned påstand om samfunnsstraff.

– Min klare oppfatning er at det riktige er å idømme en betinget fengselsstraff i denne saken, i tråd med rettspraksis og EMK, repliserte forsvarer Walle-Jensen.

Det ga retten ham rett i. Fredag opplyser han til BAnett at resultatet av dommen er som forventet, og at den ikke vil bli anket.

Faksimile, BA 9. april.