Mandag avgjorde styret i Domstoladministrasjonen (DA) å fortsettet arbeidet for en sammenslåing av tingrettene i Helgeland. 34 prosent av Helgelands befolkning må kjøre over to timer for å møte i tingretten, hvis DAs forslag blir en realitet. Dette gjør at justiskomiteens Margunn Ebbesen er kritisk til forslaget.

- Jeg har ikke fått de gode argumentene for at dagens struktur ikke er god til å sikre nettopp kvalitet og behandlingstid. Den nærheten mange opplever til tingretten er med på å gi domstolene den høye tilliten rettsvesenet har i Norge. Vi skal være tilbakeholdne med å rokke ved det, sier stortingsrepresentanten fra Brønnøysund.

Ebbesen mener avstanden er et viktig argurment i den videre debatten.

- Jeg er klar over avstandene vi snakker om på Helgeland, og dette er viktige argumenter som må belyses av DA.

Domstodministrasjonen vil i løpet av høsten og vinteren besøke Brønnøy, før det tas en avgjørelse i januar. Om DA beslutter sammenslåing av tingrettene vil forslaget bli tatt opp i Stortinget.

- Det er ei stund frem til denne saken kommer til oss på Stortinget for behandling, og skal DA få gjennomslag for sitt ønske om sammenslåinger/felles ledelse av tingretter er det viktig at de har en god og inkluderende prosess i fortsettelsen, mener Ebbesen.