I en pressemelding som Advokatforeningens krets Helgeland og Salten sendte ut før helga, skriver leder Rohnny Andersen at foreningen er positiv til sammenslåing av tingrettene i Brønnøy, Rana og Alstahaug.

Men det gjelder slett ikke alle medlemmene i foreningen.

– Det er helt åpenbart at det ikke er en samstemt advokatkrets som stiller seg bak denne uttalelsen, slår advokat Arne Johansen fra Sandnessjøen ettertrykkelig fast, og får støtte fra advokat Kristine Baadstø og Robert Kolvik.

Uttalelsen

I uttalelsen tar flertallet til orde for å kjøre rettssaker flere steder i den nye kretsen dersom domstolene på Helgeland slås sammen. Men spørsmålet om hvor en felles tingrett bør legges, berøres ikke. I stedet presiserer de at «avbøtende tiltak», i form av desentraliserte rettssaler og servicekontor, må vurderes.

Uttalelsen fra foreningen er et svar på Domstoladministrasjonens høringsrunde om nedleggelse og sammenslåing av domstoler. Et mindretall av de som stilte på møtet der uttalelsen ble vedtatt, åtte advokater fra ytre og søndre Helgeland, stemte i mot.

– Ikke representativ

– At man er i mindretall betyr ikke at det er enighet, slik det ser ut som i uttalelsen. Det fremstår som at kretsen er positiv, men hvem er det som er positive? Her er Salten med, og de kjenner ikke på dette med sammenslåingen for de blir ikke berørt. Uttalelsen er ikke representativ, sier han.

Johansen deltok på møtet i foreningen og protesterte sterkt mot uttalelsen. Hans hovedargument er at man ikke kan diskutere sammenslåing og faglig forsvarlighet uten også å diskutere lokalisering av en ny Helgeland tingrett.

– Men man kan ikke svare ja eller nei til om sammenslåing er faglig forsvarlig uten at man vet hvor tingretten skal ligge. Man må vite om det er tre, fire eller fem timer reisevei unna. Dette handler om befolkningens mulighet til å møte advokatene sine, sier han.

Som en følge av det som ble vedtatt av flertallet i kretsen, vurderer advokatene i Alstahaug, Mosjøen og Brønnøy å skrive sin egen uttalelse til DA for å få tilkjennegitt at det ikke er en samstemt krets som har uttalt seg.

– Mosjøen mer naturlig

Advokat Kristine Baadstø ønsker ikke endringer i dagens struktur. Hennes hovedargument er nærhet mellom domstolene og brukerne.

– Tilgangen må sikres. En domstol må ikke legges i ytterkanten av kretsen, slik at brukerne ikke kan komme seg frem og tilbake i løpet av en dag. Går det ikke an å beholde dagens struktur, ser jeg Mosjøen som et mer naturlig sted å legge en tingrett, dersom det skulle bli bare en, sier hun.

Leder i Advokatforeningens krets Helgeland og Salten, Rohnny Andersen, sier han ikke kan si sikkert hvor mange som deltok på møtet der uttalelsen ble vedtatt. Deltakerne Helgelands Blad har snakket med, er usikre og oppgir mellom 30 og 40 totalt.

– Men det jeg kan garantere, er at det var langt flere advokater fra de kretsene som blir berørt, enn det var fra Salten. Og det var flere i de berørte kretsene som stemte for enn i mot, Andersen.

– Men da tar du også med Rana?

– Da forskutteres det at det er Rana som blir hovedsete. Det som er poenget er at vårt fokus må være rettsikkerhet. Lokalisering har ikke med det å gjøre. Det er langt viktigere at befolkningen har nærhet til lokale advokater enn til en domstol. Domstolen er et sted de fleste ikke møter mer enn en eller to ganger i løpet av livet, sier han.

Advokat Arne Johansen mener det ikke kan diskuteres sammenslåing av domstoler uten at lokaliseringen tas samtidig. Foto: Morten Hofstad