Undertegnede var til stede på Brønnøy fiskarlags årmøte i helgen. Det var snaut 20 fiskere til stede – for fiskarlaget som nå representerer fire av fem kommuner på Sør-Helgeland. Men, som det ble påpekt, fiskernæringen er i mellomtiden også blitt mulig å leve av – den har blitt et heltidsyrke og ikke et tilleggsyrke. Og selv om gjennomsnittsalderen nok var høy, var det også nye og yngre medlemmer til stede. Med oppbremsingen i oljenæringen er det også noen som søker seg til fedrenes yrke igjen.

Men mest debatt skapte taretrålingen. Prøvehøstingen av tare utenfor Helgelandskysten foregår i en tareskog som er viktig for fiskeriene – den er fiskens regnskog, som det ble sagt. Denne sårbare vegetasjonen har nylig kommet tilbake etter at den lenge var nedbeitet, og det er helt åpenbart at man nå må være varsom med den og la føre var-prinsippet gjelde.

Fiskerne etterlyste resultater og fakta fra prøvehøstingen, og dette bør helt klart på bordet. I juni kom forskere fra NIVA til Vega for å studere tare- og ålegrasforekomstene. Denne forskningen er viktig, og den bør danne grunnlaget når det skal tas en beslutning om det skal foregå prøvehøsting av stortare utenfor Helgelandskysten. Og dersom det er tvil om saken, så bør den komme økosystemet til gode.

Leder, Brønnøysunds Avis tirsdag 14. juli 2015