De fleste har hørt om «Manflu», altså manneinfluensa. At influensa har et eget navn når det rammer menn, er beskrivende for vår oppfattelse av at det er en helt særegen diagnose. Når en mann får influensavirus, blir han slått helt ut. Han blir nærmest øyeblikkelig sengeliggende, og mens haugen av snytepapir vokser til uante høyder, løper mor, samboer, unger eller naboer på apoteket og hamstrer paracet, nesespray halstabletter, varmer melk med honning og legger kalde kluter på panna hans. Alle er veldig bekymret, og mannen selv stønner og jamrer høylytt for å gjøre omgivelsene oppmerksom på hvor syk han er, og at det muligens nærmer seg slutten.

Kvinner med det samme viruset føler seg uopplagt, i dårlig form og slitne. De hiver kanskje innpå en paracet for å dempe feberen, blir hjemme for ikke å smitte noen, hviler seg litt, dropper treningsstudio, men holder ellers koken. For virus eller ikke, unger skal ha stell, bikkja skal luftes, matpakker skal smøres, og jobben lar ikke være med å ringe. Kvinner er barske og tåler sykdom mye bedre enn menn.

Dette er selvsagt stereotyper satt på spissen. Det finnes menn som modig holder viruset ut, sleper seg i skogen for å hogge tømmer eller vasker rundt huset mens svetten hagler og feberen koker. Og det finnes kvinner som full av angst ringer mamma og ber henne flytte inn slik at de kan få ordentlig pleie og stell så snart temperaturen er over 37,5 grader.

Men det er alltid en liten dråpe sannhet i stereotyper, for de har sitt utspring i vår oppfattelse av sykdom og symptomer. Når vi bruker begreper som «han er jo mann» som en slags forklaring på hvorfor en mann nærmest blir komatøs av et influensavirus, forhindrer det oss i å gjøre vurderinger basert på kunnskap. Forskning tyder på at menn faktisk er mindre motstandsdyktige mot virus, at de får alvorligere symptomer og oftere blir lagt inn på sykehus og dør av det enn kvinner. Vi tar rett og slett ikke menn og manneinfluensaen på alvor, selv om det er grunn til å gjøre det.

Når en kvinne føler seg uvel, sliten, utbrent og tom for energi, er det også fort gjort å skylde på omstendigheter som stress på jobben, hormoner, samlivsutfordringer, alle verdens bekymringer eller rett og slett at været er for dårlig og vinteren har vart for lenge. Oppfattelsen av at tilstrekkelig behandling består i at de ringer alle de har i kontaktlisten og bruker enhver sosial anledning til å snakke om hvor fælt de har det, er ikke fremmed. Slitne kvinner trenger liksom bare å snakke om ting. Også hos fastlegen. Den første tanken som slår oss er ikke at disse udefinerbare symptomene kan være tegn på alvorlig sykdom, som slag, hjerteinfarkt eller kreft, selv om det er nettopp det de kan være. Igjen stoler vi på fastlåste oppfattelser, betrakter alle diffuse kvinneproblemer som en snakketing og tenker mindre på at det kan være alvorlig. Det gjelder også helsepersonell.

Det er bare å innrømme det, stereotype holdninger lever i beste velgående når det kommer til helse. Oppfattelser av symptomer og sykdom er preget av kulturelle forståelser og forutsetninger om at kvinner og menn har like symptomer på alvorlig sykdom. Symptomene på hjerteinfarkt forbinder vi med smerter i brystet og stråling ut i armen. Et hjerneslag kan være problemer med å løfte armen, snakke eller å smile. I begge tilfeller vil de fleste kaste seg på telefonen, ringe 113 og redde liv. Men disse symptomene er typiske for menn. Kvinners symptomer på de samme diagnosene kan være helt annerledes, det kan være at de nettopp er slitne, føler seg uvel, og uten energi. De færreste kobler det til alvorlig sykdom, og altfor ofte stilles ikke diagnosen før det har gått altfor lang tid. Kanskje ikke før det smeller og muligheten til å redde liv og helse er betydelig mindre.

At vi ikke har mer kunnskap om disse forskjellene er alvorlig. Det kan forhindre rask diagnostisering og behandling, og påvirker prioriteringen av både forskning, kunnskapsgrunnlag, finansiering og til sist hvordan vi former helsetilbudet til kvinner og menn.

Vi er blitt mye mer åpne, men vi er langt fra å være i mål. Fortsatt hender det at hvis ordet menstruasjon nevnes i et selskap med mange menn, vil det garantert være flere av arten som straks får en eller annen form for allergisk reaksjon med pustebesvær, kløe, kremting, merkelige vridninger i stolen og røde pletter i ansiktet. Detaljer om fødsler hører hjemme på strikkeklubb eller vinkveld med venninnene, og stengte fødetilbud forbindes med fakkeltog og bunadsgeriljaen. Igjen stereotyper, men de finnes, og det er poenget, for i mange tilfeller påvirker de dessverre hva vi prioriterer i norsk helsevesen. Hvis vi satte fokus på at de barna som fødes kanskje er fremtidens finansrådgivere, oljeingeniører, statsministre, grundere og skattebetalere, ville bunadsgeriljaen og befolkningen kanskje få selskap av både næringsliv og finansverdenen i neste fakkeltog for å sikre trygge og tilstrekkelige fødetilbud.

Det er mange flere eksempler: HMS i industrien er der for å ivareta de ansattes sikkerhet. Innen helse og omsorg er det for å ivareta pasienten. Eksponering for vibrerende håndholdte verktøy og støy gir rett til yrkesskadeerstatning. 25 års arbeid med tunge løft innen helse og omsorg gjør ikke det. Regelverket for yrkessykdom og skade i dag gjenspeiler fortsatt arbeidslivet slik det var for 60 år siden, da menn i langt høyere grad enn kvinner var yrkesaktive. Det er like mange kvinner som menn som melder yrkesskader og sykdommer til NAV, men 7 av 10 som får godkjent yrkesskade, og 9 av 10 som får godkjent yrkessykdom er menn. Kvinners arbeidshelse er i liten grad tema, og arbeidsmiljøfaktorer som påvirker høyt sykefravær og frafall fra arbeidslivet i kvinnedominerte yrker er i stor grad rettet mot enkeltindivider i stedet for systematisk kartlegging.

2. mars i år kom kvinnehelseutvalget med sin rapport «Den store forskjellen». Den synliggjør det store utfordringsbildet og viser hvordan kvinnehelse ofte blir systematisk nedprioritert både når det gjelder forskning, finansiering og lovgivning. Den første rapporten som konkluderte med akkurat det samme kom i 1999, altså for 24 år siden, og lite har skjedd. Det er ingen grunn til å skryte av innsatsen på området. Direkte påfallende blir det da når helsepersonellkommisjonens rapport konkluderer med at helsepersonell må jobbe mere ubekvemt, flere helger og med større arbeidsbelastning som det unektelig vil medføre med færre ansatte per pasient. I tillegg skal pårørende stille mere opp for eldre og syke som skal bo lengre hjemme. Helse og omsorgstjenesten er dominert av kvinner, og det er fortsatt kvinner som har hovedansvar for ulønnet omsorgsarbeid enten det er for barn, foreldre eller svigerforeldre. Det vil si at det er kvinner som forventes å stille opp. Begge rapportene er bestilt av samme helseminister, som på den ene siden skal ivareta kvinners helse, og på den andre påføre dem større arbeidsbelastning både i arbeids- og privat sammenheng. Forstå det den som kan.

Helse er et viktig tema, enten man er hun, han, hen eller noe annet. De innebærer alle spesifikke helsemessige utfordringer vi ville være tjent med å vite mere om. Å forebygge sykdom, lindre og behandle der det er mulig handler om menneskeverd. For de som måler i kroner og øre er det også enorme økonomiske ressurser å spare på å gi et tilpasset og kunnskapsbasert helsetilbud av høy kvalitet. Økt prioritering, finansiering og forskning på de biologiske forskjellene innen helse, sykdom og behandling vil kunne føre til mindre lidelse og kroniske smerter, mindre sykefravær og frafall fra arbeidslivet, samt større livskvalitet for både unge og eldre.

En god begynnelse vil være å ta et oppgjør med de oppfattelsene vi har av sykdom og symptomer. Både manneinfluensa og slitne kvinner kan nemlig være blodig alvor.

Gjertrud Krokaa

Fylkesleder NSF Nordland