I ett innlegg på Facebook viser Høyrepolitiker Elin Agdestein til Trønder-Avisas oppslag om nedleggelse av gårdsbruk i Norge, hvor det sammenlignes antall nedlagte gårdsbruk i forhold til hvem som hadde og har regjeringsmakt. Her kommer Høyres sanne ansikt frem: i stedet for å ta innover seg lønnsomheten i norsk landbruk, så gjør de det til en kamp om hvem som har greid å legge ned flest mulig gårdsbruk!

Hadde Høyre med sine landbruksnettverk ment noe av de fine ordene de strør om seg med, så hadde de kommet på banen og lagt opp til at den norske bonden kunne ha en god økonomisk hverdag - den gang ei, de bidrar heller i Norgesmesterskapet i nedlegging av norske gårdsbruk.

Som bonde kjenner jeg at det er så strammet til at lysten til å stå opp hver dag er blitt slitsom. Det blir ikke bedre av at vi har rikspolitikere som ikke tar innover seg at når melkeprisen har stått standby siden 2000, da jeg overtok selv, så har kostnadene eksplodert! Et eksempel er dieselprisen i 2000 som var 1.82 pr liter, i dag er den 8.40 før mva. Samme melkepris på kr 5.50 per liter skal dekke opp diesel, verkstedtime som har økt fra 400 kr pr time til 11-1200 kr pr time, regnskapsføring koster 590- 800 pr time, dyrlegen har økt til snart tusenlappen i honorar - men fortsatt skal den samme 5,50 kr betale dette. Er det så fordømt vanskelig for den norske regjering og de norske rikspolitikerne å forstå at det ikke går opp?

Hvis dere ikke evner å forstå dette så bør dere tenke dere om dere skal stille til valg, dette er så enkel matematikk at selv jeg som enkel bonde forstår at dette kan ikke fortsette. Dette resulterer i at det norske landbruket kommer til å forsvinne, fordi folk ikke har helse til å leve under så dårlige vilkår. Nå er det på tide at dere rikspolitikere våkner opp og tar ansvar. Det er på tide å slutte kranglinga om hvem som er syndebukk, og heller starte prosessen for å få økonomien i landbruket opp slik at det blir et levelig yrke. Slutt å krangle om fortida, våkne opp og begynn å se fremover – før det er for sent!

Roy Helge Dahle

Lokallagsleder Sømna Senterparti

foto
Roy Helge Dahle Foto: Norma Moen