Rødt sin kraftplan skal sikre et kraftforbruk som prioriterer nasjonale samfunnshensyn og sikrer kraftbalansen i framtida.

Med Rødt sitt forslag vil vi ha nok kraft, også uten vindkraft til lands og til havs, for å møte de utfordringene Norge står overfor.

Planen viser at selv uten å bygge mer vindkraft eller å gjennomføre store, naturskadelige vannkraftutbygginger kan Norge både nå klimamålene til 2030, kutte alle klimagassutslipp mellom 2040 og 2050, og sitte igjen med mer kraft til overs enn i dag til ny industri og et fortsatt kraftoverskudd.

Rødt vil ta tilbake kontrollen over krafta, både nasjonalt og lokalt, gjennom å:

  • innføre makspris på strøm, fremfor importert pris fra strømbørsen (nasjonalt og lokalt)

  • prioritere bruken av kraftressursene våre til å kutte utslipp, ikke sløse dem bort på kryptofabrikker, andre unødvendige datasentre og elektrifisering av sokkelen

  • si nei til ny vindkraft som bygger ned natur og truer andre næringer

  • begrense krafteksport når det er lite vann i magasinene

Norge er en kraftnasjon. Vi produserer langt mer strøm per innbygger enn land det er naturlig å sammenligne oss med, og er helt ledende på fornybar energi. Men prisen er stor nedbygging av unik natur. I møte med en natur- og klimakrise, hvor vi også trenger mer kraft til å kutte utslipp, må vi tenke klokt.

Vi trenger å ta bedre vare på strømmen vi har, og prioritere den til utslippskutt. Dagens politikk har ført til dyre strømpriser, og nå er presset stort på nedbygging av natur. Men det finnes et alternativ til dagens politikk, uten vindkraft på land og til havs, eller store, nye naturskadelige utbygginger i vassdrag. Sammen med å ta kontroll over krafteksporten fra vannmagasinene våre, og politisk kontroll over strømmarkedet, kan det sikre rimeligere strøm.

Mange av tiltakene i planen kan også gjennomføres lokalt, i kommuner og fylkesting.

For å sikre nok fornybar kraft til Norge innen 2030 vil Rødt blant annet, spare inntil 15 TWh på å ikke elektrifisere resten av sokkelen, spare 15 TWh på å energieffektivisere bygg, spare 3 TWh strøm gjennom økt fjernvarmeproduksjon, spare 8 TWh gjennom økt bruk av varmepumper, inkludert bergvarme, som alternativ oppvarming, spare 3 TWh på energieffektivisering i industrien, sikre 8 TWh fra solkraft gjennom støtteordninger, krav til nye bygg og statlige investeringer, sikre 3 TWh fra biogass, til både strømproduksjon og annen energiproduksjon, gjennom statlige investeringer og støtteordninger og sikre 4 TWh gjennom oppgradering av vannkraft.

Rødt vil sikre lokale hjørnesteinsbedrifter gjennom å prioritere kraft til den foredlende industrien. Vi må sikre at krafttilgangen er forutsigbar, og at kraftprisene er billige nok til at industrien overlever, mens de får kuttet utslipp og gjør seg uavhengig av fossil energi. Rødt vil derfor gi fastlandsindustrien forrang på krafta, framfor å tappe stikkontaktene på land og sende strømmen til sokkelen. Elektrifisering av sokkelen kan bli Norgeshistoriens største strømsløseri. Å bruke 10 prosent av kraftproduksjonen på dette er å grønnvaske Norges største leverandør av klimagassutslipp.

Utslippene fra utvinninga av olje står for bare et par prosent av de totale utslippene fra bruken av olja. Derfor må vi heller redusere oljeproduksjonen enn å bruke enorme mengder kraft på utvinning. Vi trenger en styrt omstilling som kutter utslipp og sikrer arbeid til alle samtidig.

Ved siden av industri er transport den sektoren med størst behov for utslippskutt. Transporten må over på elektrisitet eller andre utslippsfrie alternativer som for eksempel biogass. Men det vil være en bedre løsning å sikre at det går nok busser, trikker og baner i tettbygde strøk, enn å bytte ut alle fossilbilene med elbiler, en for en.

Det er urealistisk å tenke at vi skal fly like mye i framtida, når vi ikke skal bruke fossil energi. Da er det mye mer effektivt med et godt utbygd, elektrifisert togtilbud der det er mulig. Rødt vil forby privatfly til persontransport som ikke er begrunnet i liv, helse og sikkerhet. Vi vil innføre en progressiv flyavgift for reiser mellom de store byene i Norge der det er god togforbindelse, og utenlands utover én tur i året.

Distriktene og kortbanenettet skal skjermes for denne avgiften. Strømmen må komme folk til gode til en pris som er overkommelig, og som gjenspeiler produksjonskostnadene.

Det er et nasjonalt ansvar å sikre varme og lys i husene. Staten skal ikke legge til rette for at kraftselskapene får profitere på folks nødvendige strømbehov ved å importere skyhøye priser på norsk vannkraft fra et europeisk marked.

Hver gang vi bygger ut et nytt vindkraftanlegg eller en ny motorvei til flere elektriske personbiler, ødelegger vi natur. Rødt er tydelig på at vi ikke kan fortsette med evig vekst på begrensede ressurser. Også fornybar energiproduksjon har omkostninger. Derfor kan vi ikke bare ukritisk elektrifisere alle sektorer, uten å vurdere om det faktisk er den riktige løsningen. Å bare bytte ut den fossile kraftbruken med fornybar kraft og fortsette med evig vekst vil føre til mer naturødeleggelse.

Rødt sier nei til ny vindkraftutbygging på land og til havs. Vi sier nei til ødeleggende vindturbiner som raserer naturen og livsgrunnlaget vårt. Havvind har vært framsatt av mange som den store løsninga på kraftbehovet framover. Men prognosene for hvor mye kraft vi faktisk kan få fra havvind, er lavere enn vyene. Havvind kan komme i konflikt med fiskeriene og ødelegge verdifullt naturmangfold. Vi må være føre var, stanse naturødeleggelsene og ta vare på fiskeriarbeidsplasser i kystfiske og videreforedlingsindustrien. Istedenfor utbygging som kan true økosystemer og andre varige næringer må vi sikre at vi bruker den krafta vi har godt og at vi opprettholder og styrker næringer vi har levd av i århundrer og kan leve av også i framtida.

Det gjør vi gjennom bedre bruk av energi, gjennom å satse på både biogass, bergvarme og solkraft, og å ikke eksportere kraft gjennom nye utenlandskabler, men heller gjennom foredlede produkter laget av norsk industri.

Per-Anton Nesjan, 2. kandidat ved fylkestingsvalget og sentralstyremedlem i Rødt

Thina Nordfjellmark Aarsund, fylkesleder i Rødt Nordland og 5. kandidat ved fylkestingsvalget