Festtidene er over i oljebransjen. Med dagens oljepriser må det drives mer rasjonelt. Det er tøft for Norge, som henter opp oljen ute på havet. Til dels fører det til at oljeselskapene vil vri seg unna tidligere løfter, som SAR-helikopteret i Brønnøysund.

Men signalene fra selskapet Kaefer energy viser at spare-tankegangen som nå presser seg fram også kan virke til vår fordel. Stavanger-selskapet vant nylig en milliardkontrakt med BP, og trenger nå 50 til 100 nye medarbeidere. I sin egen stillingsannonse søker de spesifikt etter folk i Stavanger-regionen, men Kaefer-direktør Bård Bjørshol sier at det viktige er at fagfolkene bor i nærheten av helikopterbasene i Brønnøysund og Stavanger. I dag bruker nemlig selskapet rundt 30 millioner kroner i året på å fly medarbeidere til helikopterbasene.

I tider med skyhøy oljepris betyr ikke slike summer så mye, men med dagens driftsbetingelser så er det økonomisk uklokt å bruke penger på å fly medarbeidere på kryss og tvers av landet. Sør-Helgeland har helikopterbase og ledige hender. Det er god økonomi i å ansette folk herfra når de ansatte skal fly ut fra Brønnøysund. I tillegg gir det de samfunnsmessige ringvirkningene oljebransjen har argumentert med når de har fått letetillatelser her nord.

Matti Riesto