Krig og undertrykkelse setter sitt preg på tilværelsen i store deler av verden. Kampen for frihet og menneskerettigheter er viktigere enn noen gang.

Helt siden opprettelsen i 1961 har organisasjonen Amnesty International vært en toneangivende aktør i denne kampen. Det startet nesten tilfeldig med at den engelske advokaten Peter Benenson skrev en artikkel i avisa The Observer om to portugisiske samvittighetsfanger. Det utløste et stort engasjement fra mange mennesker som sendte brev til de portugisiske myndighetene med krav om løslatelse av fangene.

Engasjementet bredte seg videre, i årene som fulgte ble undertrykkende regimer i mange land utsatt for brevstormer med krav om løslatelse av fanger. Dette ble grunnlaget for en organisert bevegelse som arbeider for at de grunnleggende menneskerettighetene skal være oppfylt for alle.

Metodene som Amnesty bruker i sitt arbeid, har med årene utviklet seg til blant annet å omfatte etterforskning og dokumentasjon av brudd på menneskerettighetene. Det skjer for eksempel nå i Ukraina. For å få stoppet overgrepene formidles opplysning om dette på flere måter slik at flest mulig mennesker får kjennskap til forbrytelsene og kan reagere mot dem.

Men fortsatt er brevskrivning til autoritære myndigheter en stor og viktig del av Amnestys virksomhet. Den omfatter konkrete navn på personer som sitter under umenneskelige forhold, først og fremst samvittighetsfanger som ikke har gjort annet enn å bruke den universelle ytringsfriheten til å protestere mot undertrykking.

Den norske avdelinga av Amnesty ble stiftet i 1964. Mandag 14. november kommer medarbeiderne Anne Bjørseth og Øyvind Holm fra Amnestys regionkontor i Trondheim til Brønnøysund for å informere på et åpent møte i Brønnøysund bibliotek. De vil orientere om Amnestys arbeid og invitere til å delta i verdens største brevskrivningsdugnad.

Tirsdag 15. november vil Bjørseth og Holm informere om Amnesty for skoleklasser på ungdomstrinnet ved Vik skole i Sømna.

Et gammelt ordtak sier: Bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.

Bli med og tenn håp!

Viktor Stein

Amnesty-kontakt